Još šest mjeseci
0

Cvijanović: Ubrzati pripreme BiH za ulazak Hrvatske u EU

FENA
Ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je za Agenciju Fena da očekuje intenzivnu aktivnost da bi se izvršile sve pripreme neophodne da bi Bosna i Hercegovina spremno dočekala ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

Šest mjeseci je ostalo do zvaničnog prijema našeg sjevernog susjeda u Uniju, što podrazumijeva i prilagođavanje same BiH na nove uvjete.

Cvijanović ističe, da nažalost, postoji još čitav niz otvorenih pitanja.

"Očekuje se, i treba da se desi, jedna intenzivna i vrlo predana i odgovorna akcija, prvenstveno organa na nivou BiH. Isto tako, postoji čitav niz aktivosti koje treba da provedu entitetske institucije, ali opet u saradnji i u okviru akcionih programa i planova, koji su na nivou BiH", rekla je ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a.

Cvijanović podsjeća da postoje problemi i kada su u pitanju granični prijelazi. Treba podsjetiti da je ulaskom Hrvatske u EU predviđeno da na samo dva granična prijelaza bude dozvoljen uvoz robe koja zahtijeva poseban inspekcijski nadzor (veterinarsko uvjerenje i fito-sanitarno uvjerenje – robe biljnog i životinjskog porijekla). Po ranijim planovima, na sjeveru BiH to će biti granični prijelaz Gradiška, a na jugu bi trebao biti granični prijelaz Bijača.

"Imamo realno problem i s graničnim prijelazima i njihovom osposobljenošću", kazala je Cvijanović ističući da je bilo očekivanja će ovaj period polužiti da se izgradi i novi most na Savi kod Gradiške, te da na tom dijelu budu svi sadržaji koje treba da ima jedan granični prijelaz, u smislu potrebne kontrole i nadzora protoka robe prilagođene evropskim standardima.

Navodeći da je razočarana što se još nije uspio riješiti taj granični prijelaz, ona ističe da očekuje da će se u daljim razgovorima s hrvatskim vlastima i Evropske unije, čija članica uskoro postaje ta zemlja, i to pitanje što prije riješiti.

Ministrica Cvijanović naglašava i da postoji niz drugih važnih pitanja, a tiču se usvajanja adekvatnog regulatornog okvira u BiH, koji treba da omogući plasman naše robe po traženim evropskim standardima.

Ta zakonodavna aktivnost treba da se odvija, ponovila je Cvijanović, na nivou BiH, ali i na nivoima entiteta.

Zbog kratkoće vremena ostaje ipak bojazan da li će svi ti poslovi biti završeni do 1. jula 2013.godine.

"Ne mislim da bi trebalo da imamo bilo kakvu traumatičnu situaciju, ali se ipak bojim da period od šest mjeseci nije dovoljno dug da bi se to uradilo na najbolji mogući način", istakla je Cvijanović za Fenu.

Uvjerena je da će početkom naredne godine biti definiran mehanizam koordinacije BiH s EU koja proizlazi iz Mape puta.

  • Nije bitno da li će se to desiti u januaru ili martu 2013., već da dođemo do kvalitetnog mehanizma koordinacije, onog koji će moći da „živi život“ u BiH, naglašava ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a.

Taj mehanizam ne treba da bude samo na papiru, a da u praksi služi za mnogobrojne „bitke“ između različitih nivoa vlasti, jer se, onda, kaže, nije dobilo ništa.

Ponovila je stav RS-a da se želi mehanizam koordnacije koji će omogućiti vidljivost svih nivoa vlasti u BiH, u skladu s njihovima nadležnostima.

  • Želimo da oni budu povezani u smislenu cjelinu, putem različitih međuvladinih tijela i da djeluju na tom nivou, a nakon toga se tek može da govore o tome da BiH bude u stanju da „govori“ usaglašenim glasom. Ne možete praviti kuću od krova, već od temalja i mislim da je to dobar put da se dođe do rješenja, kazala je ona.

Vlada RS-a je, kako je dodala, davno već usvojila koncept kako bi taj mehanizma trebalo da se vodi.

  • Imali smo priliku da na prošlom sastanku i prezentujemo kako izgleda mehanizam koordinacije po našem viđenju. I tvrdim da smo mi j odgovorno posvećeni tom pitanju na način da želimo da u praksi imamo rješenje koje će biti primjenjivo. Iz tog razloga, mi smo simulirali kako se, u različitim oblastima, ponašaju različiti nivoi vlasti i došli do tog koncepta koji smo definisali. To nije produkt nekog teoretskog razmišljanja, već onoga što smo kroz praksu proveli da bi se dešavala koordinacija u oblasti ekologije i svim drugim važnim segmentima koji su dominatni kada je u pitanju kretanje BiH ili bilo koje države ka EU, rekla je Cvijanović.

Ona ima optimizam da će se doći do dogovora, ali i naglašava da je svjesna koncepcijskih razlika u BiH o tome kako treba da izgleda taj mehanizam, ali i da RS brani svoje stavove.

Ipak, ističe Cvijanović za Fenu, u okviru tima koji je zadužen da dogovori taj mehanizam koordinacije postoji dobra saradnja, a razgovara se o dva prijedloga iz kojih treba da se „izvuku“ osnovni, zajednički, parametri, uz već definirane principe i otuda, kaže, i njen optimizam da će se doći do konačnog rješenja.