{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvijanović: Usmjeriti se na provođenje odluke "Sejdić-Finci" i rješavanje sistema koordinacije

F
25.1.2013. u 17:49
0
3
Cvijanović: Usmjeriti se na provođenje odluke "Sejdić-Finci" i rješavanje sistema koordinacije
0
Cvijanović: Usmjeriti se na provođenje odluke "Sejdić-Finci" i rješavanje sistema koordinacije
Očekivana je izjava komesara Evropske unije (EU) za proširenje Štefana Fülea o Bosni i Hercegovini i treba se usmjeriti na ono što je definisano kao problem, a to su provođenje odluke "Sejdić-Finci" i mehanizam koordinacije, izjavila je danas mnistrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović.
Kazala je i da je Füleova izjava veoma realna, s tim što postoje određeni dijelovi koji zahtijevaju pojašnjenje, naročito onaj koji kaže da će pristupni pregovori otkloniti određene strukturalne nedostatke Daytonskog sporazuma.

Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci dodala da pitanje Dayjtona ima drugu snagu i da se u ovom trenutku treba usmjeriti na ono što je definisano kao problem, a to je provođenje odluke "Sejdić-Finci" i mehanizam koordinacije.

"Kada je riječ o evropskim pitanjima tu nema ni pozicije ni opozicije jer su ovo stvari kojima se bavimo i na nivou političkih lidera i na nivou institucija. U pitanju je mnogo ozbiljnija priča nego svođenje na to šta misli opozicija", ocijenila je ona i dodala da je pitanje da li se zaista nalazimo zakovani u nekom prostoru i robujemo nekim stvarima više nego što bismo trebali i na taj način kočimo evropski put.

Cvijanović kaže i da je drugo pitanje i da li zaista postoji optimizam o evropskom putu, s obzirom na to da se EU suočava s prilično teškom situacijom odakle dolaze različiti disonantni tonovi.

Ipak, ponovila je da je evropski put opredjeljenje RS-a i da treba da se ispune postavljeni zahtjevi koji se nalaze u "Mapi puta", koja je već svedena na dovoljno nizak kriterijum, i da je RS još od 2010. jasno definirala načine kojima se može riješiti provođenje odluke "Sejdić-Finci", dok je kod mehanizma koordinacije već urađen veliki posao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: