|

Fule: Evropski put BiH je realističan, ali se zadaci neće promijeniti

Fule: Evropski put BiH je realističan, ali se zadaci neće promijeniti
27
Piše: E. Gorinjac
27.11.2012. u 16:13
38
komentara
27

dijeljenja
1/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/8 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/8 Foto: Anadolija
Evropski komesar za proširenje Štefan Fule je nakon sastanka s liderima političkih stranaka u BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH ocijenio kako je susret bio konstruktivan te da iz Sarajeva odlazi ohrabren napretkom koji je postignut u proteklom periodu.
Veliki broj političkih, ekonomskih i društvenih reformi će biti neophodan i morat će se sprovesti u nadolazećim godinama u okviru evropskih integracija, podsjetio je Fule, ali i izrazio žaljenje što predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze koje su na sebe preuzeli na prvom sastanku u junu u Briselu.

Podsjetio je da još uvijek nije implementirana presuda u slučaju Sejdić-Finci te da model za mehanizam koordinacije za sve nivoe vlasti u BiH na pitanjima koja se tiču EU još uvijek nije predložen.

"Jasno je da će ovo dovesti do dodatnog odgađanja evropskih integracija vaše zemlje. Kako god bilo, perspektiva evropskog članstva BiH i dalje ostaje realistična. Međutim, zadaci koji stoje pred vama se neće promijeniti. Pozdravljam ojačan angažman svih lidera političkih stranaka na svemu što su uradili za promovisanje aktivnosti koje se tiču evropskih integracija. Naglašavam da je implementacija presude Sejdić-Finci neophodna za eliminaciju diskriminacije manjina. Kredibilna aplikacija za članstvo u EU ne može biti podnesena dok ne bude implementirana presuda", kazao je Fule.

Zadatke sprovesti u djelo

Pokazalo se da BiH ima neophodne kapacitete da nastavi raditi na procesu pristupanja EU, dodao je evropski komesar za proširenje. Ne postoji prepreka da BiH porovede dugi proces pristupa, kao država koja ima decentralizovanu strukturu, jedini preduvijet za to je pouzdana i efektivna koordinacija svih nivoa vlasti u skladu s njihovim ustavnim kompetencijama.

"Da bi se ovaj cilj ostvario, zadatak vaših institucija i političkih partija je da to sprovedu u djelo. Nedostatak koordinacije i nejasna podjela odgovornosti je jedan od razloga što se proizvodi životinjskog porijekla ne mogu izvoziti u EU, što uključuje i Hrvatsku, od 1. jula naredne godine. Međutim, i dalje postoji spremnost svih učesnika da nastavimo trilateralne sastanke. Pozdravljam i današnje održavanje inauguralne sesije Vijeća za državnu pomoć, ovo je ustvari bilo jedno od najvažnijih otvorenih pitanja", kazao je Fule.

Evropski komesar je podsjetio kako su integracije u EU nešto od čega će građani prvenstveno imati koristi te da će reforme koje naša zemlja mora provesti istovremeno pomoći da ona bude konkurentnija, a odgovornost za taj posao je na političarima.

"Odlazim iz Sarajeva ohrabren napretkom koji je postignut u proteklom periodu", kazao je Fule, dodajući da nema rokova za ispunjavanje uvjeta iz Mape puta i za provođenje presude Sejdić-Finci te da se oslanja na lidere iz BiH da sami postave rokove.

"Istovremeno, svjesni smo da presude poput Sejdić-Finci nisu nešto što treba odugovlačiti. Rješavanje ovog problema ima direktne veze sa EU aspiracijama BiH. Iskreno se nadam da će jasno rješenje biti ponuđeno u narednim mjesecima. Čuo sam danas neke konstruktivne prijedloge, ali neću sada govoriti o procjenama", kazao je Fule.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjeokoslav Bevanda je kazao da je BiH napravila napredak u procesu izgradnje integracijskog mehanizma.

Dodik: Spreman sam raditi da BiH što prije dobije status kandidata

"Vijeće ministara će imati snažnu podršku nove parlamentarne većine za sve što je na evropskom putu BiH", rekao je Bevanda.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, je dodao da se pokazalo kako nema unutrašnje političke snage da se ispune zahtjevi koji su pred lidere postavljeni u junu, iako je bilo optimizma, ali da bi brzo moglo doći do rješenja u slučaju Sejdić-Finci. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, je kazao kako se nada da će do trećeg sastanka, koji se treba održati krajem februara, bh. vlasti ispuniti obaveze koje imaju pred sobom.

"Nažalost, nismo ispunili ono što je trebalo. Podržavam realizaciju Mape puta. Ovdje nas privlači priča o mehanizmu koordinacije, koji doskora nije bio važan u BiH. U svakom slučaju, u ime RS-a i partije koju vodim spreman sam raditi i na tome da se pitanje aplikacije BiH što prije desi i da BiH što prije dobije status kandidata, jer mislim da bismo se tada riješili OHR-a", kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i RS-a.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, je kazao kako je izvijestio Fulea da je dogovor koji je postignut u Mostaru kompletiran i upućen u Vijeće ministara, tako da će Vijeće ministara biti to koje će Parlamentarnoj skupštini proslijediti kompletnu legislativu, odnosno da će entitetske vlade i Vijeće ministara učiniti ono što je u njihovoj nadležnosti u skladu s tim sporazumom.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je kazao da je stav te stranke da potenciraju dogovor koji je šestorka napravila u Mostaru. A što se tiče evropskih integracija "njih se najviše plaše ratni profiteri, oni koji su oteli po stotine i više kompanija".

Opredjeljenost za evropski put još jednom je iskazao i Sulejman Tihić, predsjednik SDA, ali i izrazio zabrinosti zbog mostarskog sporazuma i najava o poništavanju reformi koje smo do sada postigli, te stavljanja policije, pravosuđa, državne službe, izbornog procesa, Centralne banke i Elektroprijenosa pod politički utjecaj".

"To je odstupanje od onoga što smo do sada radili i što je bio uvjet za određenu etapu i fazu BiH ka ovom statusu kakav sada ima. Sve ono što je dobro mi ćemo podržati, bez obzira na to što smo opozicija", kazao je Tihić.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...