BiH
0

Vlada RS nema sredstava za povećanje cijene rada prosvjetarima

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) nema sredstava da ispuni zahtjev Sindikata obrazovanja, nauke i kulture za povećanje osnovne cijene rada, što je uvjet da prosvjetari 21.januara ne stupe u štrajk.

Stav da entitetska vlada nema finansijskih sredstava da ispuni zahtjev sindikalaca danas je prenio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović na sastanku sa Štrajkačkim odborom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Ovaj odbor je, kako je saopćeno iz resornog ministarstva, upoznat o namjeri izvršne vlasti da u narednom periodu „napravi sve što je moguće u pravcu povećanja prihoda i izvrši dodatnu racionalizaciju svih troškova da bi se, čim to bude bilo moguće, išlo u pravcu povećanja cijene rada“.

Kasipović je zamolio Štrajkački odbor, a takva sugestija bit će upućena i direktorima škola, da osiguraju minimum procesa rada bez, kako se navodi, pritiska na pojedince.

Također, pozvao je sve koji odlučuju, da prije svega zbog učenika budu svjesni odgovornosti koju imaju i zamolio sve strane da pažljivo biraju riječi, jer je i u narednim danima potrebno zadržati međusobni dijalog.

Sindikat obrazovanja najavio je za 21.januar štrajk zbog odluke Vlade RS-a o smanjenju plaća budžetskim korisnicima za 10 posto u ovoj godini.

Međutim, nastali su problemi nakon što su aktivi direktora većine srednjih i osnovnih škola u Republici Srpskoj zauzeli stav da u ponedjeljak neće ići u štrajk, a iz granskog sindikata su odgovorili da direktori nemaju pravo da donose takve odluke i da bi mogli i krivično odgovarati.

Odlukom Vlade RS-a budžetskim korisnicima smanjene su plaće u ovoj godini za dodatnih 10 posto, zbog čega su sindikati radnika iz oblasti obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije za 21. januar najavili štrajk.