Sindikat najavio krivične prijave
0

Direktori većine škola u RS-u neće u štrajk

FENA
Nakon što su aktivi direktora većine srednjih i osnovnih škola u Republici Srpskoj zauzeli stav da u ponedjeljak, 21. januara, neće ići u štrajk, iz granskog sindikata su odgovorili da direktori nemaju pravo da donose takve odluke i da bi mogli i krivično odgovarati.

Aktivi direktora i osnovnih škola banjalučke regije slijede stavove kolega iz srednjeg obrazovanja da će nastava i u ponedjeljak trajati 45 minuta, s tim da 15 minuta prosvjetari, koji žele da štrajkuju, ne moraju da drže nastavu.

Time bi se ispoštovala Uredba Vlade RS-a o minimumu procesa rada, kazao je predsjednik Aktiva direktora Dušan Mišljenović te zatražio da Vlada i Sindikat nastave razgovore da bi se vratile plaće radnika na prošlogodišnji nivo.

Ogorčeni ponašanjem aktiva direktora u Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture RS-a optužuju ih da se "mješaju“ u sindikalni posao.

"Svi oni koji se mješaju u rad sindikata čine krivično djelo i mi ćemo protiv njih podnijeti krivične prijave", tvrdi predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić i podjeća da su u tom slučaju predviđene i novčane kazne do 6.000 KM.

Milić zbog "takvog nastupa“ aktiva direktora škola ne isključuje i mogućnost da sindikat pozove djecu da u ponedjeljak, 21.januara, ne dolaze u školu.

Prosvjetnim radnicima je uputio ohrabrenje da se ne boje zbog pritisaka koje imaju nakon što je najavljen štrajk u prosvjeti 21. januara te da im niko ne može dati otkaz zbog prava na štrajk.

Na tvrdnje direktora da će nastavnicima i prosvjetarima koji stupe u štrajk biti smanjena plaća, iz Sindikata navode da su prosvjetari već neplaćeni.

Za sutra je najavljen i novi sastanak ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Antona Kasipovića s predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture nakon kojeg bi trebalo da bude jasne da li će prosvjetari raditi ili ne.

Suprostavljeni su i stavovi u visokom obrazovanju, čiji sindikat je zaključio da će i oni stupiti u štrajk, dok rektor Stanko Stanić tvrdi da će se na fakultetima predavanja redovno održavati.

Odlukom Vlade RS-a budžetskim korisnicima smanjene su plaće u ovoj godini za dodatnih 10 posto, zbog čega su sindikati radnika iz oblasti obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije za 21. januar najavili štrajk.