Zbog najavljenog štrajka
0

Sindikat prosvjete RS-a najavio tužbu protiv resornog ministarstva

FENA
Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske (RS) u nedjelju je najavio tužbu Inspekciji rada i nadležnom sudu protiv resornog ministarstva, ukoliko do utorka ne povuku nezakonitu i nedemokratsku instrukciju, koja je upućena direktorima osnovnih i srednjih škola u RS-u u vezi s najavljenim štrajkom 21. januara.

Zbog spomenute instrukcije resornog ministarstva, koju su ocijenili kao "klasičan oblik pritiska i zastrašivanja" zaposlenih u osnovnim i srednjim školama RS-a, u nedjelju je u Banjoj Luci održana i vanreda sjednica Republičkog odbora ovog sindikata.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Stevan Milić rekao je da instrukcija ministra Antona Kasipovića guši slobodu sindikalnog djelovanja i da oni od štrajka neće odustati radi zaštite prava zaposlenih u obrazovanju RS-a, koji su nezadovoljni odlukom Vlade RS-a da im i u ovoj godini smanji plaće za 10 posto.

  • Očekivali smo ovakvu vrstu pritiska i Vlada sve čini da uguši štrajk što nećemo dozvoliti, kazao je Milić na pres-konferenciji ističući da su time prekršena sva prava radnika, kojima niko ne može dati otkaz zbog štrajka, jer za to nema zakonsko pravo i prosvjetari se nemaju čega plašiti.

Kao neosnovanu odbacio je i tvrdnju resornog ministra Antona Kasipovića da će đaci trpjeti zbog štrajka nastavnika, ističući da resorni ministar ne spominje cjelokupni narod u ovoj državi, među kojima i prosvjetne radnike, koji sve ovo čine da bi zaštitili svoja prava.

  • Veoma je interesantno da niko od vlasti sebe ne proziva i ne pokušava da kaže da li je neko od njih kriv što je država dovedena na rub propasti, rekao je Milić i dodao da nisu radnici, već neogovorna vlast odgovorna za krizu.

U instrukciji resornog ministarstva zahtijeva se da se radnici, članovi sindikata, potpisom izjasne da li će štrajkovati, te se traži razgovor direktora škola sa štrajkačkim odborima, kojih i nema u školama, jer je štrajk pokrenut sa sindikalnog nivoa RS-a.

Stručni saradnik za pravna pitanja u Sindikatu Goran Stanković kategoričan je da pravo na takvu instrukciju nema ni Ministarstvo, ni Vlada RS-a, jer je takvo ponašanje suprotno konvencijama Međunarodne organizacije rada, Ustavu RS-a, Zakonu o štrajku RS-a i drugim zakonskim propisima.

Naglasio je da po Zakonu o štrajku ne postoji minimum procesa rada u obrazovanju u vrijeme štrajka, što znači da je Vladina uredba i o tom pitanju nezakonita i neustavna i sindikalci će tražiti parlamentarnu ocjenu njenog tumačenja, a na osnovu 3.000 prikupljenih potpisa.

Sindikalci su istakli da s premijerom RS-a dosad nijednom nisu razgovarali o njihovom zahtjevu da se cijena rada sa 100 vrati na 110 KM, što bi anuliralo ovogodišnje smanjenje plaća prosvjetarima za 10 posto i osnovni je zahtjev da ne dođe do štrajka prosvjetnih, ali i radnika uprave, pravosuđa i policije u RS-u, 21.januara.

Za utorak su najavljeni novi razgovori s resornim ministrima, a sve radi pripremnog sastanka pred stupanje u štrajk ovih budžetskih korisnika u RS-u 21. januara.