|

Nema dogovora Vlade i Sindikata obrazovanja RS

Nema dogovora Vlade i Sindikata obrazovanja RS
1
F
FENA
15.1.2013. u 15:03
1
komentara
1

dijeljenja
Nema dogovora Vlade i Sindikata obrazovanja RS
Predstavnici Vlade i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske nisu danas postigli dogovor o zahtjevu sindikata za povećanjem cijene rada s 100 na 110 KM, što je osnovni uvjet da ne dođe do štrajka prosvjetara 21. januara.
Nakon zahtjeva ovog sindikata da resorni ministar Anton Kasipović povuče spornu instrukciju direktorima osnovnih i srednjih škola u vezi s minimumom procesa rada u vrijeme štrajka, danas je dogovoreno da se izvrši određena izmjena tog dokumenta.

"S obzirom da je Sindikat obrazovanja, nauke i kulture stava da se tekst instrukcije može shvatiti kao pritisak na članove Sindikata da odustanu od štrajka, iako to nije bila namjera Ministarstva, zaključeno je da se u tekstu instrukcije izvrše određene korekcije", potvrđeno iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Dogovoreno je da Ministarstvo preformulira dio teksta u kojem se traži spisak radnika koji stupaju u štrajk na način da direktor organizuje sastanak sa predsjednikom sindikalne organizacije škole u periodu od 15. do 18. januara 2013. godine radi dogovora o organizaciji minimuma procesa rada.

Također, dio u instukciji koji se odnosi na član 18. stav 2. Zakona o štrajku se izostavlja.

Ministarstvo prosvjete i kulture ponavlja da je imalo namjeru da ovom instrukcijom direktorima škola jednoobrazno uredi organizovanje minimalnog procesa rada u svim školama u RS s ciljem da se ne ugrozi bilo čije pravo na štrajk i na rad.

S druge strane, sindikati su ukazali da taj dokument prestavlja „sumrak demokratije“ i klasični pritisak i zastrašivanje prosvjeta te da nije utemeljen, ni na Ustavu ni zakonima RS.

Današnjem sastanku uime Vlade RS-a prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, dok je uz predstavnike Sindikata obrazovanja, nauke i kulture bila i predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Nakon odluke da na osnovu smanjenja plaća za još 10 posto u ovoj godini Vlada RS-a od budžetskih korisnika „uzme“ 56 miliona KM, sindikati radnika iz oblasti obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije za 21. januar najavili su štrajk.

Danas će u Banjoj Luci u odvojenim susretima razgovarati i predstavnici sindikata uprave, pravosuđa i policije s resornim ministrima Lejlom Rešić, Goranom Zlatković i Stanislavom Čađo.

I njihov osnovni zahtjev prema Vladi jeste da se poveća cijenu rada sa 100 na 110 maraka, da bi se anuliralo smanjenje plata za 10 posto.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...