BiH
286

Vilsonovo šetalište bi trebalo postati samo pješačka zona sljedeće godine

Piše: M. N.
Vilsonovo šetalište (Foto: Klix.ba)
Vilsonovo šetalište (Foto: Klix.ba)
Vilsonovo šetalište predstavlja jedno od omiljenih šetališta Sarajlija. Svakim radnim danom iza 17 sati ovo područje je zatvoreno za saobraćaj te danima vikenda, no u Prijedlogu regulacionog plana Općine Novo Sarajevo predviđena je mogućnost potpunog pretvaranja Vilsonovog šetališta u pješačku zonu.

"Aktivnosti u usvajanju tog regulacionog plana treba nastaviti Općina Novo Sarajevo. Ona će u slučaju da iznađe sredstva i pokrenuti takvu aktivnost te tražiti dozvolu od Ministarstva saobraćaja KS, a mi ćemo je dati. Mi smo čak i predvidjeli pristup Importanne centru s druge strane. Dakle, ne bi se remetio saobraćajni život u gradu nego bi se pospješili uvjeti korištenja šetališta kao pješačke zone na zadovoljstvo građana i korisnika tog prostora", rekao je za Klix.ba Jusuf Bubica, ministar saobraćaja KS.

Ovo ministarstvo je, istakao je ministar, saglasno s takvim regulacionim planom. Iz Općine Novo Sarajevo kazali su nam kako će inicijativa za zatvaranje Vilsonovog šetališta biti pokrenuta kada se saobraćaj preusmjeri na alternativne pravce. "Razlog zašto se Općina Novo odlučila na ovaj korak je težnja da Vilsonovo šetalište bude isključivo šetnica i oaza za odmor i rekreaciju, ali i da se smanje štetni izduvni gasovi motornih vozila u cilju očuvanja drveća i vegetacije na ovom lokalitetu. Konačnu odluku o zatvaranju saobraćaja u Vilsonovom šetalištu donosi Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo", rečeno nam je u Općini Novo Sarajevo.

Sljedeća dionica Južne longitudinale koja ide od skretanja za Vraca do pekare AS (na skretanju za Hrasno) radit će se nakon što se izmjesti zgrada sa 66 stanova u ulici Grbavička do broja 62 do 68. Nova zgrada za stanare bi trebala biti gotova u narednoj godini kada bi se nastavilo s radovima. S obzirom na to da bi se izgradnjom ove dionice rasteretio saobraćaj u području Hrasnog i Grbavice, za očekivati je da bi se i Vilsonovo šetalište tada moglo u potpunosti zatvoriti za saobraćaj i postati pješačka zona.