BiH
38

Problemi u nastavku izgradnje Južne longitudinale: Čeka se odobrenje za rušenje zgrade

Piše: E.S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sljedeća dionica na izgradnji Južne longitudinale je od skretanja za Vraca (spoj sa ovim dijelom koji je urađen) do pekare AS (skretanje za Hrasno). Na ovoj dionici postoji problem, jer je potrebno izmještanje zgrade sa 66 stanova koja se nalazi u ulici Grbavička od broja 62 do 68.

Zgrada se nalazi na trasi izgradnje Južne longitudinale i potrebno je izmjestiti kako bi se radovi nastavili.

"Izgradnja saobraćajnice nema smisla dok se ova zgrada ne izmjesti, a treba se pomjeriti longitudinalno za nekih 30-tak metara, da se izgradi nova zgrada u koju bi se stanari preselili. Nakon toga bi se stara zgrada srušila i nastavilo bi se na izgradnji Južne longitudinale", rekao je za Klix.ba ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Jusuf Bubica.

Na sljedećoj sjednici Skupština KS treba da usvoji izmjenu urbanističkog plana nakon čega općina izdaje građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade kako bi bila gotova najkasnije do sljedeće godine u jesen.

Ministrar Bubica je rekao da na rješavanju ovog problema radi godinu dana, te je izrazio nadu da će se ovaj problem što prije riješiti.

"Naša administracija razmišlja kako nešto ne može, a ne kako nešto može. Izmislili su hiljadu razloga zašto ne može i do sada to nije još uvijek gotovo. Nadamo se da će do kraja iduće godine sve biti gotovo", kazao je Bubica i dodao da svi stanari pristaju na izgradnju nove zgrade, te da njihovu suglasnost imaju.

Građevinska vrijednost izmiještanja zgrade je oko tri miliona KM.

Niz zanatskih radnji, poslije stadiona na Grbavici se također trebaju rušiti, ali je u tom dijelu u toku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i potrebno je da se još uplate sredstva vlasnicima. Nakon rušenja i ovih zgrada može se krenuti sa radovima kako bi se završila dionica do naselja Hrasno.

Južna longitudinala se proteže do aerodroma i u zavisnosti od sredstava, njena izgradnja bi trebala biti završena do 2020. godine.

Vlada Kantona Sarajevo ima odobren kredit od EBRD-a za finansiranje nastavka izgradnje Južne longitudinale.