BiH
190

Završeni radovi u Zagrebačkoj ulici, izmijenjene instalacije i proširena saobraćajnica

Piše: E.S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Radovi na izgradnji Južne longitudinale su nakon 13 i po mjeseci konačno završeni. U prvoj fazi izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnice urađeni su radovi na dionici koja se proteže od Mosta Suade i Olge na Vrbanji do skretanja za naselje Vraca ili do ulice Derviša Numića.

"Jutros su puštene za saobraćanje i druge dvije saobraćajnice. Uposlenici preduzeća GRAS su zamijenili kontaktnu mrežu, trolejbusi rade, tako da su radovi formalno završeni", potvrdila je za Klix.ba Alma Zilić iz Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

Dodala je da će nadzorna služba, tačnije projektantska kuća koja je bila zadužena za izradu projekta izaći na teren kako bi se utvrdilo da li ima eventualnih propusta.

Ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Jusuf Bubica nam je rekao da je obišao dionicu na kojoj su završeni radovi.

"Ostao je još tehnički prijem. Postavljena je horizontalna i vertikalna signalizacija i izmijenjena je kontaktna mreža", rekao je Bubica.

Bubica je podsjetio da je rok za završetak svih radova bio 12 mjeseci, a taj rok je istekao 17. jula nakon čega je produžen za 18. august, ali su radovi završeni krajem mjeseca augusta.

"Generalno, dogovoren je dug rok za završetak radova, ali je bilo dodatnih i nepredviđenih radova, mijenjanja podzemnih instalacija i sličnih detalja na koje se nije moglo mnogo utjecati. Da je bio bolji izvođač, radovi bi bili završeni na vrijeme, ali ubuduće ćemo sigurno voditi više računa o izboru izvođača radova kako bi rok za završetak bio što kraći", rekao je ministar Bubica.

Podsjećamo, radovi na izgradnji Južne longitudinale su izvedeni u okviru realizacije projekta "Izgradnja gradskih saobraćajnica".

Ugovorenim radovima je obuhvaćena dionica od mosta Suade i Olge do ulice Derviša Numića, odnosno do skretanja za Vraca, u dužini od oko 900 metara. Vrijednost radova je 4.498.246,72 KM a finansiran je iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a).

Osim proširenja saobraćajnice za dvije kolovozne trake, urađeno je izmještanje vodovodne i kanalizacione mreže ispod kolovoza, postavljeni su novi kontaktni stubovi za trolejbusku mrežu i izmijenjena kompletna kontaktna mreža, postavljeni novi stubovi za uličnu rasvjetu i nova horizontalna i vertikalna signalizacija.

Izvođač radova je bila firma HP Investing.