Nakon odluke Parlamenta
1

Vijeću ministara BiH omogućeno da započne direktne pregovore sa proizvođačima vakcina

V. K.
Denis Zvizdić predlagač inicijative (Foto: T. S./Klix.ba)
Denis Zvizdić predlagač inicijative (Foto: T. S./Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojena je inicijativa Denisa Zvizdića kojom bi se omogućilo Vijeću ministara BiH da započne pregovore sa kompanijama za proizvodnju i distribuciju vakcina protiv koronavirusa.
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine, jednoglasno je usvojio inicijativu zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denisa Zvizdića uz prihvaćene korekcije Kluba

HDZ-a.

"Ovim je omogućeno da Vijeće ministara BiH započne pregovore sa kompanijama koje su dobile odobrenje za proizvodnju i distribuciju vakcina protiv koronavirusa i putem međunarodnog ugovora izvrši hitnu nabavku, kako bi najrizičnije grupe u Bosni i Hercegovini dobile vakcinu što prije", saopćeno je.

Usvajanjem inicijative, Zastupnički dom Parlamenta BiH zadužuje Ministarstvo civilnih poslova da bez odlaganja započne direktne pregovore o nabavci vakcina za najugroženije kategorije stanovništva.

"Istovremeno, potrebno je aktivirati paket Evropske unije od 70 miliona eura za rani pristup vakcinama protiv koronavirusa koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Instrumenta za pristupnu pomoć", stoji u inicijativi Denisa Zvizdića.

U objašnjenju inicijative, Zvizdić je istakao kako krajnji cilj vlasti BiH treba biti zaštita života građana, te da proces nabavki vakcina treba biti apsolutni prioritet i u planiraju Nacrta budžeta institucija BiH.

"Prema sadašnjem ugovoru, za BiH je planirano 1.230.000 doza što je dovoljno za 20 posto populacije. Ukoliko bi se ova inicijativa realizirala imali bismo pored navedenog broja obezbjeđeno još najmanje isto toliko doza sigurne i efikasne vakcine i tek tada bi mogli govoriti o procentima koji garantuju da će dovoljan broj populacije biti imuniziran od koronavirusa. To u konačnosti neće donijeti samo zdravstvene benefite već i privredne, sociološke, psihološke i svake druge po građane Bosne i Hercegovine", stoji u objašnjenju inicijative koja je usvojena večeras.