Sjednica 16. maja
79

Dodikov izborni zakon još neće stupiti na snagu, ako ikada i stupi, tek na stolu Vijeća naroda RS-a

I. Sa.
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS podnio je veto na izborni zakon ovog entiteta, a upravo će to biti tačka dnevnog reda na sjednici koja će biti održana 16. maja.

Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS je ranije potvrdio da je za ovu odluku glasalo pet od osam predstavnika Bošnjaka u ovom tijelu.

Svi predstavnici probosanskih stranaka su glasali za, dok su protiv bili zastupnici SNSD-a koji su se izjasnili kao Bošnjaci. Tačnije, oni su pratili odluke odluke svoje stranke.

Jedna od osoba koja je glasala protiv pokretanja zaštite vitalnih nacionalnih interesa je Srebrenka Golić, delegatkinja koja se nalazi i na listi sankcionisanih osoba SAD-a.

Pored Izbornog zakona, veto je pokrenut i zbog sadržaja Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi koji će se također naći na dnevnom redu u četvrtak.

Ustavni sud RS-a također bi mogao o ovome odlučivati, kako nalaže praksa. To znači da Izborni zakon RS-a neće ubrzo stupiti na snagu.

Podsjetimo i da je lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio da zbog procedura Izborni zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu u narednih mjesec dana te da će morati prihvatiti izlazak na izbore iako nije isključio da pokuša sa opstrukcijom rada CIK-a i time odgodi izbore.

"Nismo uspjeli u rokovima, moraćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerovatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacit ćemo se na primjenu našeg zakona koji propisuje da prestaju da važe prava da Centralna izborna komisija BiH u Republici Srpskoj sprovodi izbore", naveo je Dodik.

Napomenuo je da će RS pokušati sprovesti Opšte izbore po zakonu ovog entiteta.