Ostale prazne stolice
0

U NSRS-u počeo sastanak o bojkotu izbora iako opozicija nije stigla

I. Sa.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
U Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjoj Luci počeo je sastanak predsjednika stranaka sa sjedištem u ovom entitetu.
Iako je Milorad Dodik uz ostatak predstavnika vlasti uputio poziv i opoziciji, oni se nisu odazvali.

Cilj vlasti je bilo okupiti predstavnike vlasti za dogovor o nastupu na lokalnim izborima. Tačnije, Dodik ih je pozvao na bojkot oktobarskih izbora.

Jednoglasna poruka lidera opozicionih stranaka RS-a glasila je da će izaći na lokalne izbore koji su raspisani za 6. oktobar i to prema Izbornom zakonu BiH jer je na snazi.

Iz SDS-a su rekli kako na ovaj poziv gledaju kao na "izlaznu strategiju i alibi za SNSD da uradi ono što je svejedno planirao, a to je da se prijavi na izbore po pozivu Centralne izborne komisije BiH".

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a poručio je da je "besmisleno komentarisati izjave pogubljenih i nedosljednih režimskih vladajućih politika"

Nebojša Vukanović iz pokreta Za pravdu i red rekao je da ne planira spašavati Dodika.

"Milorad Dodik se valja u sopstvenom blatu. Prije nego što je natjerao Žunića i svoje poslanike da predlože Izborni zakon RS i donose odluke koje ne mogu da se sprovedu, trebao je da razmisli i da ne ponižava Narodnu skupštinu RS. Ovo nije izuzetak ili greška, ovo je jednostavno postalo pravilo, jer donosili su odluke poput nepoštovanja odluka Ustavnog zakona BiH, osnivanje Agencije za lijekove itd, a onda te odluke postaju mrtvo slovo na papiru, kao nekada referendum", rekao je Vukanović.

Na Izborni zakon RS su Bošnjaci ranije uložili veto koji nije prihvatilo Vijeće naroda RS.

Veto Bošnjaka nakon ovoga ide na Zajedničku komisiju Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS te će se tada odlučiti hoće li biti prihvaćen ili ne.

Ako padne i tu, dalja procedura ide prema Ustavnom sudu RS, a ako se i tu ne prihvati, ide pred potpis Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS.

Izborni zakon RS bi podrazumijevao da lokalni izbori na teritoriji entiteta RS budu održani prema entitenskom zakonu te bi ulogu CIK-a preuzela Izborna komisija RS.