Steinberg studentima AUBiH
0

"Vi ste velika perspektiva za BiH"

Sarajevo-x.com
James Steinberg (Foto: AP)
James Steinberg (Foto: AP)
Zamjenik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država James Steinberg još jednom je potvrdio odlučnu podršku ove zemlje Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji i kazao da je SAD istinski partner BiH.

Steinberg je ovo istakao obraćajući se studentima Američkog univerziteta u BiH iz Sarajeva, Banje Luke i Tuzle kojima je poručio da je budućnost BiH u njihovim rukama.

Studentima je poručio da su velika perspektiva za BiH jer studiraju na multietničkom univerzitetu te da upravo tu dobivaju potreba znanja koja će im pomoći da izgrade jaču državu.

"Vaša zadaća je da pomognete svojoj zemlji na njenom putu ka boljoj budućnosti, ekonomskoj perspektivi, i vi ste njena nada.Vaša sudbina je da budete dio Evropske unije, NATO-a, kao dio jedne velike porodice kojoj svi mi pripadamo, ali za to će trebati vremena, truda i predanosti svih vas", dodao je Steinberg.

Studenti su Steinbergu postavljali pitanja o mogućnosti priključenju NATO-u, ali i odlukama koje naši lideri moraju napraviti.

"Vrata za vaše priključenje NATO-u su otvorena, ali mi vas ne možemo natjerati da prođete kroz njih. Ne radi se samo o priključenju NATO-u, radi se i o izgradnji stabilnije i sigurnije države. BIH želim vidjeti u Evropskoj uniji i NATO paktu za 20 godina", kazao je Steinberg.

Posebno je naglasio da je upoznat sa bh. društvenom scenom, te da polaže mnogo nade u mlade, koji moraju učiniti nešto da se njihov glas čuje, ali i da pametno iskoriste svoje pravo glasa na izborima, saopšteno je iz Američkog univerziteta u BiH.