{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Podržavajući Dejtonski sporazum SAD podržavaju BiH"

S
24.3.2010. u 19:52
0
1
"Podržavajući Dejtonski sporazum SAD podržavaju BiH"
0
"Podržavajući Dejtonski sporazum SAD podržavaju BiH"
Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Jonathan Moore rekao je danas u Tuzli da su SAD, podržavajući Dejtonski sporazum, podržale budućnost BiH.
"SAD podržavaju integraciju BiH i imaju jasnu viziju budućnosti BiH, jer je vide kao integrisanu zemlju u EU i NATO savezu, čime će joj biti omogućen pristup investicionim fondovima, i osigurani bolji uslovi ekonomskog razvoja", rekao je Moore na predavanju studentima Američkog univerziteta o temi "Američka vizija BiH".

Moore je naglasio da u procesu ustavnih reformi i pristupanju BiH EU i NATO-u Amerika može dati savjet i pomoć, ali domaći lideri trebaju to da rade uz dodatne reformske napore.

On je rekao da su američke diplomate još uvijek angažovane u procesu ustavnih reformi u BiH i da podržavaju postizanje kompromisa uprkos bezuspješnim pokušajima razgovora u Butmiru.

Govoreći studentima o članstvu BiH u EU, Moore je naglasio da ono neće riješiti sve probleme u BiH i smanjiti korupciju, ali da je liberalizacija viznog režima značajna za građane BiH, "jer će vidjeti šta je drugačije u EU i šta su propustili".

"Članstvo BiH u evropskoj zajednici je šansa za ekonomski razvoj, jer već postoje zainteresovani investitori koji bi ulagali u BiH", rekao je Moore, naglasivši da investitori žele da vide političku stabilnost u BiH.

Moore je naglasio da Američki univerzitet u BiH uživa podršku američke Vlade, smatrajući studente ovog univerziteta značajnim potencijalom BiH.

Studente je, između ostalog, zanimala mogućnost ukidanja viza za putovanje u SAD.

Predavanju su prisustvovali studenti Univerzitata iz Tuzle, Sarajeva i Banjaluke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: