Kongresmen Earl Pomeroy
0

"Vidan napredak u ispunjavanju uslova za bezvizni režim"

SRNA
Američki kongresmen Earl Pomeroy izjavio je da je u BiH uočljiv vidan napredak u ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima, ali da je potreban nastavak aktivnosti kako bi se uspostavila efikasna vlast.

"Dejtonski mirovni sporazum je bio dobar za zaustavljanje rata, ali da bi BiH bila funkcionalna zemlja, neophodne su i ustavne reforme“, rekao je Pomeroy.

On je istakao da su SAD  prijatelj i saveznik koji pruža podršku BiH, ali da je činjenica da napredak i pozitivne promjene unutar BiH mogu ostvariti samo njeni građani.

Delegacija američkog Kongresa koju predvodi Pomeroy danas je u Sarajevu razgovarala sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Miloradom Živkovićem i njegovim zamjenicima Nikom Lozančićem i Berizom Belkićem o aktuelnoj situaciji u BiH sa naglaskom na pitanje promjene Ustava i evroatlantskih integracija BiH.  
	
Živković je informisao delegaciju SAD da je u BiH otvorena rasprava u vezi sa usklađivanjem Ustava BiH sa presudom Suda za ljudska prava u Strazburu, saopšteno je iz parlamenta BiH.

"Smatramo da je, uz uvažavanje principa konsenzusa i minimalnog zajedničkog interesa, to dobra osnova za početak ustavnih reformi“, istakao je Živković.     
	
Tokom susreta je naglašeno da bi bilo važno da i BiH bude uključena u program Komisije za Demokratsko partnerstvo Kongresa SAD,  kojim su obuhvaćene države koje se nalaze u procesu demokratskih transformacija.     
Sa delegacijom Kongresa SAD u Sarajevu se danas sastao i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović.

Filipović je tokom susreta istakao da je Dejtonski mirovni sporazum važan jer je zaustavio krvoproliće u BiH, ali da smatra da njegov Aneks četiri, odnosno Ustav BiH, "nije pravljen za sva vremena". 

"Uvjeren sam da je došao trenutak za temeljite ustavne reforme, pri čemu treba naglasiti da je nemoguće da se reforme provedu bez jake podrške SAD i Evropske unije, odnosno ukoliko se bude insistiralo samo na dogovoru domaćih lidera“, rekao je Filipović.    
	
Pomeroy je naglasio da neophodni proces ustavnih promjena koje će BiH učiniti funkcionalnom zemljom sa efikasnom vlašću neće biti lak, te da ohrabruje nepredak koji je ostvaren u ispunjavanju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. 
	

"Pokazalo se brzo ostvarujete napredak, kada pred sobom imate jasno postavljene zadatke“, rekao je Pomeroy.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dr Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu delegaciju SAD, predvođenu kongresmenom Earlom Pomeroyjem.

Predsjedavajući Špirić je upoznao kongresmena Pomeroyja sa progresom koji je ostvaren od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas.

Špirić je konstatovao da su pred BiH veliki izazovi koji mogu biti riješeni na bazi unutrašnjeg dijaloga i dogovora. Uspostavljanje unutrašnjeg povjerenja je ključna reforma na kojoj može počivati prosperitet ove zemlje, naglasio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Predsjedavajući Špirić je istakao da je neophodno obezbijediti permanentno kretanje na putu evroatlantskih integracija, jer će suviše dugo stajanje na jednom mjestu ohrabrivati alternative koje nisu u interesu BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara je zahvalio za pomoć SAD Bosni i Hercegovini.