Inzko i Pomeroy
0

Intenzivni napori za prevazilaženje političkog zastoja u BiH

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas je u Sarajevu razgovarao sa delegacijom američkog Kongresa predvođenom kongresmenom Earlom Pomeroyom iz Sjeverne Dakote.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU prezentirao je ozbiljne prepreke koje su se našle na putu reformi čije bi provođenje poboljšalo tešku ekonomsku situaciju u zemlji i vratilo Bosnu i Hercegovinu na put evroatlantskih integracija.

Međutim, Inzko je također obavijestio američku delegaciju o intenzivnim konsultacijama koje su trenutno u toku između bosanskohercegovačkih stranačkih lidera i predstavnika međunarodne zajednice u cilju prevazilaženja političkog zastoja zbog kojeg je u protekle tri godine bilo nemoguće ostvariti napredak.

"Međunarodna zajednica je svim domaćim političkim strankama jasno rekla da, iako mogu zadržavati daljnje postizanje napretka, dugoročno gledano napredak ne mogu spriječiti, te da, u interesu građana BiH, taj proces ne bi trebali stopirati", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. "Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neće biti doveden u pitanje, a njena sudbina kao zemlje članice NATO-a i Evropske unije neće biti ugrožena neodgovornom i opstrukcionističkom politikom."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU zahvalio je američkoj delegaciji na stalnoj i odlučnoj podršci koju Washington pruža u procesu napredovanja Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u, što predstavlja ključni cilj koji će pomoći u konsolidiranju civilne i vojne sigurnosti u ovoj zemlji.

Između ostalog, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je informirao kongresmena Pomeroya, koji je član uticajne poreske komisije američkog Predstavničkog doma (Ways and Means Committee) i stručnjak u oblasti razvoja ruralne politike, o inicijativama da se osiguraju investicije i otvore nova radna mjesta u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine.