{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


"EU mora zadržati fokus na BiH"

S
Sarajevo-x.com
26.1.2010. u 16:00
0
2
"EU mora zadržati fokus na BiH"
0
"EU mora zadržati fokus na BiH"
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, obratio se danas u Briselu Radnoj grupi za Zapadni Balkan Odbora za vanjske poslove u Evropskom parlamentu. Inzko je govorio o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini (BiH) te je apelirao da se postojeći izazovi u BiH shvate veoma ozbiljno. EU, uključujući Evropski parlament, mora biti proaktivno angažirana kako bi promijenila trenutne negativne političke trendove.
U svom obraćanju, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je naglasio da je BiH u posljednje četiri godine u političkom zastoju. Unatoč nominalnom napretku u pogledu programa koji se tiče EU, nije usvojena nijedna nova reforma koja bi državi dala veće nadležnosti potrebne za aktivno učešće u procesu pristupanja EU. Umjesto napretka, izjavio je Inzko, bilo je čestih osporavanja institucija na državnom nivou, kao i Daytonskog mirovnog sporazuma, visokog predstavnika i njegovih ovlasti, uključujući i nastojanja da se ponište reforme koje su bile preduslovi za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Imajući na umu sve probleme sa kojima se suočava BiH i nepostizanje napretka, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko rekao je članovima Evropskog parlamenta da postoji potreba za obnavljanjem napora za BiH. On je također naveo pitanja koja zahtijevaju trenutačno poduzimanje aktivnosti kako bi se krenulo ka zatvaranju OHR-a i napretku u pogledu programa koji se odnosi na EU. Od krajnje je važnosti da se jasno stavi do znanja političkim liderima da su trenutna osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma i ovlasti visokog predstavnika neprihvatljiva, saopšteno je iz ureda visokog predstavnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: