Sven Alkalaj
0

"Zemlje zapadnog Balkana trebaju biti dio EU"

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Održavanje današnjeg ministarskog sastanka EU-zapadni Balkan na visokom nivou u Sarajevu, uz učešće predstavnika Turske, Rusije i Sjedinjenih Država, jasan je dokaz opredijeljenosti Evropske unije i međunarodne zajednice da zemlje zapadnog Balkana trebaju biti dio EU, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj na konferenciji za novinare po završetku sastanka.

Izjave date na današnjem sastanku, kazao je Alkalaj, pokazale su opredijeljenost Evropske unije da zapadni Balkan ostane u žiži.

Zamjenik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država James Steinberg danas je u Sarajevu još jednom potvrdio odlučnu podršku SAD-a Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Steinberg je obraćajući se studentima Američkog univerziteta u BiH iz Sarajeva, Banje Luke i Tuzle istakao da je budućnost BiH u njihovim rukama.

Studenti su Steinbergu postavljali pitanja o ekonomskoj perspektivi BiH, o mogućnosti priključenju NATO-u, ali i o rezultatima sastanka 'EU-zapadni Balkan' koji je danas održan u Sarajevu.