Guido Westerwelle
0

"Put u Evropu ide preko jedinstva unutar BiH"

FENA
Guido Westerwelle i Sven Alkalaj (Foto: SRNA)
Guido Westerwelle i Sven Alkalaj (Foto: SRNA)
Bosna i Hercegovina ima samo jednu evropsku perspektivu, a ne više njih. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH ni u kom slučaju ne smiju biti dovedeni u pitanje, poručio je jutros u Sarajevu njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon radnog doručka sa svojim bh. kolegom Svenom Alkalajem, Westerwelle je naglasio da BiH ima jasnu evropsku perspektivu, ali da put u Evropu ide preko dogovora unutar zemlje i njenog jedinstva.

On je naveo da je put u NATO i Evropsku uniju povezan s napornim radom i zalaganjem, a u tom kontekstu je potrebna i ustavna reforma. Zato očekuje da će nakon općih izbora 3. oktobra političke snage svom snagom hrabro raditi na tome.

Upitan da konkrentije kaže kakve su ustavne promjene potrebne, šef njemačke diplomatije je kazao da na razgovorima s Alkalajem nisu ulazili u detalje. Ali, istaknuo je da se očekuje da se BiH vodi evropskim zakonodavstvom, koje jasno propisuje da svaki građanin ima jednako pravo glasa, te da je potrebno voditi razgovore o tome kako bi se etničke grupe mogle ograničiti u blokadama da bi se mogle donositi odluke na državnom nivou. Također, njemačko iskustvo pokazuje da federalizam mora biti efikasan.

Jedno od težišta razgovora Westerwellea i Alkalaja bila je i liberalizacija viznog režima za građane BiH. Njemački ministar vanjskih poslova je rekao da mu je drago što je BiH ispunila uvjete kao što je uvođenje biometerijskih dokumenata i prilagođavanje sigurnosnih struktura evropskim standardima, a da njegova zemlja sada čeka izvještaj Evropske komisije o napretku početkom septembra kada će se dati konkretna ocjena.

Njemačka podrška BiH neće popustiti, jer ona BiH osjeća kao partnera i u ljudskom smislu, poručio je Westerwelle.

Šef bh. diplomatije Alkalaj je rekao da je iskoristio sinoćnje i jutrošnje razgovore s njemačkim kolegom kako bi ga upoznao s predstojećim izborima i aktualnom situacijom u BiH.

U razgovorima je važno mjesto dato vanjskopolitičkim prioritetima BiH, kao što su liberalizacija viznog režima, NATO i aplikacija BiH za članstvo u EU. I Alkalaj je naglasio da je u tom kontekstu njemački ministar ponovio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te da je istaknuta potreba za ustavnom reformom nakon izbora.

Također je podvučena potreba za jačom ekonomskom saradnjom. Iako je obim razmjene između dviju zemalja prošle godine iznosio oko milijardu eura, Alkalaj smatra da je ona nedostatna i da ima više prostora za saradnju. Zato je razgovarano o sektorima koji bi najviše odgovarali za jačanje saradnje, što se posebno odnosi na energetski sektor i infrastrukturne projekte, prije svega Koridor 5-C.

Razgvarano je i o saradnji u okviru međunarodnih organizacija, pri čemu je Alkalaj najavio podršku BiH njemačkoj kandidaturi za članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.