Sven Alkalaj
0

"Sve je spremno za konferenciju EU - zapadni Balkan u Sarajevu"

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Završene su sve pripreme za konferenciju Evropska unija - zapadni Balkan na visokom nivou koja će sutra biti održana u Sarajevu, potvrdio je danas novinarima ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Ovaj sastanak, koji se održava na inicijativu Kraljevine Španije, kao predsjedavajuće EU, okupit će ministre vanjskih poslova država članica EU, visoke dužnosnike EU, SAD-a, Ruske Federacije, Turske te međunarodnih organizacija.

Kako je rekao Alkalaj, na sastanku se očekuje 48 delegacija, 29 ministara i generalnih sekretara institucija i organizacija u EU, 33 zamjenika ministara vanjskih poslova i sedam generalnih sekretara ministarstava vanjskih poslova, koji su u rangu zamjenika ministara.

On je ustvrdio da se na konferenciji očekuje usvajanje deklaracije. Njen tekst se još usaglašava te ministar navodi da je imao uvid samo u neke dijelove ovog dokumenta.

Očekuje da će ova deklaracija još jednom potvrditi opredijeljenost i otvorenost EU za članstvo svih zemalja zapadnog Balkana, ali i potrebu nastavka regionalne saradnje, jačanja regionalne stabilnosti i sigurnosti te rješavanja problema i otvorenih pitanja.

Ministar Alkalaj je ukazao na značaj održavanja ove konferencije u Sarajevu i BiH jer se time doprinosi drugačijem imidžu naše zemlje.

"Na ovaj način pokazujemo da možemo organizirati ovako značajan sastanak, pružajući sliku stabilnosti i spremnosti naše zemlje za evropski i evroatlantski put", potcrtao je bh. šef diplomatije, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Makedonije Antoniom Milošeskim.

Izrazio je očekivanje da će na ovoj konferenciji još jednom biti potvrđena odluka o liberalizaciji viznog režima, što će omogućiti da, nakon procedure u EU u trajanju od nekoliko mjeseci, građani slobodno putuju u zemlje EU.

Ministar vanjskih poslova Makedonije također je potvrdio značaj održavanja konferencije na visokom nivou u Sarajevu jer se na taj način pokazuje da je BiH važan regionalni akter.

Milošeski je naglasio važnost provedbe ustavnih reformi u BiH u skladu s odlukom Suda u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci" te potvrdio spremnost Makedonije da u vrijeme predsjedavanja Vijećem Evrope pomogne BiH u ovom procesu.

Također, iskazao je spremnost njegove zemlje da s BiH podijeli svoja značajna iskustva u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Stoga je najavljeno pokretanje inicijative o uspostavi saradnje ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja u ovoj oblasti.