Traju posljednje provjere
0

Sarajevo spremno za samit, još jedan ispit položen

Piše: Tatjana Sekulić
Sarajevo (Foto: J. Korjenić/Sarajevo-x.com)
Sarajevo (Foto: J. Korjenić/Sarajevo-x.com)
U Sarajevu traju posljednje pripreme pred samit Evropska unija - Zapadni Balkan koji će biti održan 2. i 3. juna. Već su održani sastanci sa predstavnicima Međunarodnog aerodroma Sarajevo, predstavnicima SIPA-e i Granične policije, te su dogovoreni posljednji detalji. Kratko rečeno, Sarajevo je spremno za samit i održavanje sastanaka na visokom nivou.

"Kada je riječ o obavezama Ministarstva vanjskih poslova BiH one su 98 posto završene. Ostalo je još da sačekamo potvrdu dvije delegacije koje trebaju da se prijave i ispune aplikacije", kazao je za Sarajevo-x.com Haris Lukovac, šef Organizacionog odbora.

Još uvijek se čeka potvrda danske i ruske delegacije koje nisu obznanile da li će prisustvovati neko s višeg nivoa države, ali su potvrdile da će samitu svakako prisustvovati njihovi ambasadori i savjetnici ambasadora.

Samitu u Sarajevu će prisustvovati 47 delegacija, što ga svrstava među najveće skupove ovakve vrste u svijetu. Delegacije koje su potvrdile svoj dolazak već su, zbog bezbjednosnih razloga, dostavile i podatke o vremenu dolaska u Sarajevo.

"Mene je stvarno ponekad strah kako sve dobro ide. Već su održani sastanci i sve je dogovoreno sa svim strukturama koje učestvuju u organizaciji, tako da, kada je riječ o bezbjednosti, sve savršeno funkcioniše", istakao je Lukovac.

On je napomenuo da je na sastancima dogovarano da tokom samita u Sarajevu ne bude prvostepeni nivo zabrane, odnosno da ne dođe do potpune blokade saobraćaja, kako se nekada dešavalo tokom održavanja sastanaka na visokom nivou.

Naime, do blokiranja određenih dionica puta bi trebalo doći samo u vremenu prolaska delegacija.

"Kada je riječ o okupljanjima građana policija radi svoj dio i oni će putem javnih glasila obavijestiti građane kako treba da se ponašaju. Svaki skup po zakonu treba se najaviti najmanje sedam dana ranije, a kao što je poznato nijedan nije najavljen. Također, smatram da ovdje nema elemenata za globalni protest", dodao je Lukovac.

Tokom vikenda vršit će se posljednje tehničke provjere, no šef Organizacijskog odbora još jednom napominje kako je sve 98 posto završeno, svi detalji su dogovoreni i već sada sve funkcioniše prema zamišljenom planu, tako da su stigle i prve pohvale od međunarodne zajednice.

Organizacijski odbor svaki dan ima tri sastanka na kojima se dogovaraju i finaliziraju detalji, a podsjećamo, pripreme za predstojeći veliki samit u Sarajevu su počele 17. maja.

Održani su sastanci i dogovoreni detalji sa predstavnicima SIPA-e, granične službe, kao i sa predstavnicima Hitne pomoći, Aerodroma Sarajevo, a dogovoreni su detalji i sa predstavnicima hotela u kojima će delegacije boraviti, te sa Parlamentom BiH gdje će također biti održano nekoliko sastanaka.

Podsjećamo, Alejandro Enrique Alvargonzales ambasador Kraljevine Španije u BiH i zemlje koja trenutno predsjedava EU izjavio je kako će samit Evropska unija - Zapadni Balkan biti nova prilika za konsolidiranje pozicije Bosne i Hercegovine spram EU.

On je dodao i to da je predstojeća ministarska konferencija pravi trenutak da međunarodna zajednica pokaže volju za bolju budućnost BiH, odnosno Zapadnog Balkana.