Samit u Sarajevu
0

EU od zemalja Zapadnog Balkana očekuje napredak

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Prva stigla delegacija Crne Gore (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Evropska unija je na ministarskom sastanku EU - Zapadni Balkan, koji je jutros počeo u Sarajevu, ponovila svoju punu podršku zemljama Zapadnog Balkana u njihovom nastojanju da intenziviraju ritam reformi.

U nacrtu izjave se navodi da Evropska unija očekuje od zemalja Zapadnog Balkana ulazak u narednu fazu procesa pridruživanja "na osnovu uspostavljenih kriterija i dogovorenih uvjeta".

Članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji ostaje zajednički cilj, kaže se u nacrtu zajedničke izjave.

Na sastanak, koji se održava na inicijativu Kraljevine Španije, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, stiglo je 48 političkih delegacija. Okupili su se ministri vanjskih poslova država članica EU, visoki dužnosnici EU, SAD-a, Ruske Federacije, Turske, te međunarodnih organizacija.

Na konferenciju su stigli visoki dužnosnici EU Catherine Ashton i Stefan Fuele, te ministri vanjskih poslova Italije Franco Frattini i Španije Miguel Angel Moratinos.

Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt potvrdio je novinarima pred početak sastanka da je glavni cilj skupa reafirmacija posvećenosti Evropske unije evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana.

Kraljevina Španija, kao inicijator ideje, želi organizacijom ovog skupa u Sarajevu da ukaže na važnost koju EU pridaje regionu zapadnog Balkana.

Sastanak EU - Zapadni Balkan je prilika da se razgovara o napretku koji je svaka od zemalja regiona napravila u procesu približavanja EU, kao i o strukturalnim, političkim i ekonomskim reformama, koje su u svakoj od zemalja u toku.

Sastanak se održava uz velike mjere sigurnosti u zgradi Parlamentarne skupštine BiH bez prisustva novinara, a press konferencija je najavljena za 13.00 sati. Neće joj prisustvovati visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja mora ranije otputovati iz Sarajeva, a njena izjava novinarima prije odlaska iz tehničkih razloga nije mogla biti realizirana.