Steinberg i Moratinos
0

FOTO / Sa članovima Predsjedništva BiH razgovarali o budućnosti OHR-a i vizama

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Članovi Predsjedništva BiH primili su zamjenika državnog sekretara SAD-a Jamesa Steinberga i ministra vanjskih poslova Kraljevine Španije Miguela Anhela Moratinosa.

Članovi Predsjedništva BiH su tokom susreta kazali da su strateški ciljevi BiH ulazak u NATO i Evropsku uniju, te da BiH čini izuzetne napore kako bi došla do tih ciljeva. Tokom susreta iskazali su zahvalnost SAD-u i EU zbog interesa koji pokazuju za BiH. Na sastanku je bilo riječi i o ustavnim reformama, liberalizaciji viznog režima, te o budućnosti Ureda visokog predstavnika, saopćeno je iz Press službe Predsjedništva BiH.

Španski ministar vanjskih poslova Moratinos je, kao predsjedavajući EU, kazao kako je u BiH postignut napredak na putu ka EU, ali da treba ići i dalje i činiti korake naprijed, te da će EU u tom procesu dati svoju podršku.

Istakao je da je ova godina od izuzetne važnosti za BiH, te da će EU podržati interne procese kada je riječ o budućnosti BiH, te podržati njen napredak. Najavio je održavanje sastanka na visokom nivou u junu u Sarajevu, na kojima bi predstavnici zemalja članica EU i SAD-a razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana.

On je istakao da je to zapravo poruka da je evropska budućnost BiH i zemalja Zapadnog Balkana nepovratna, ali i da BiH izražava spremnost da stvori pretpostavke napretka na putu ka integracijama.

Zamjenik američkog državnog sekretara Steinberg je iskazao podršku američke administracije BiH na putu ka NATO-u i EU, te naglasio da SAD žele biti partneri u, kako je rekao, prevazilaženju problema u BiH. Naglasio je da je potrebna dinamika u procesu napredovanja ka NATO-u i EU, te da SAD žele da BiH ide koracima koji će je dovesti do toga da bude spremna preuzeti odgovornost za članstvo u NATO i EU.

On je naglasio važnost procesa uništavanja viška naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava, te iskazao spremnost eksperata NATO-a da pomognu BiH u ubrzavanju tog procesa.

Članovi Predsjedništva BiH kazali su kako su donijeli važne odluke koje se tiču uništavanja viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Istakli su i da su donesene važne odluke o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u Afganistanu, sve s ciljem ubrzanog puta BiH ka NATO-u odnosno dobijanju MAP-a, te su iskazali nezadovoljstvo što BiH, uprkos načinjenim krupnim koracima, nije dobila MAP.

Izrazili su i zabrinutost zbog, u posljednje vrijeme, evidentnog skepticizma koji se javlja u BiH, a tiče se ulaska BiH u NATO. Istakli su da se skepticizam povećao, kako zbog toga što BiH nije dobila MAP, tako i zbog stalnog prolongiranja da ga dobije, ali i zbog postavljanja novih uslova za BiH na putu ka NATO-u.