BiH
0

Trišić-Babić primila delegaciju ambasade SAD-a

FENA
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić- Babić primila je danas u posjetu delegaciju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH koju je predvodila šefica Političkog odjela Ambasade Elise Kleinwaks, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Zamjenica ministra Trišić-Babić informirala je sagovornike o aktivnostima koje BiH poduzima kada je u pitanju približavanje NATO-u te istakla da je pitanje reformi od ključnog značaja za ovaj proces.

Također je informirala sagovornike da je preuzela ulogu predsjednice NATO koordinacionog tima Vijeća ministara BiH te o poduzetim aktivnostima na organizacionom jačanju ovog tijela veoma bitnog za NATO integracije.

Naglasila je značaj komunikacije s javnošću i educiranja građana BiH o svim beneficijama koje za BiH i njene građane donosi članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

Zahvalila je za dosadašnju pomoć i podršku SAD-a našoj zemlji i MVP-u BiH te izrazila očekivanje da će se ona nastaviti i u budućnosti.

Šefica Političkog odjela Kleinwaks je istakla da je komunikacijska strategija veoma važna kako bi se građanima BiH poslala jasna poruka da članstvo u EU i NATO-u ne donosi samo sigurnost već i strane investicije, ekonomski napredak i sve druge koristi bitne za život običnog čovjeka.

Istakla je da SAD želi biti partner BiH i vidjeti napredak naše zemlje prema EU i NATO-u, ali da bi to postigla BiH mora provesti neophodne reforme.

U tom smislu posebno je istaknuta potreba rješavanja pitanja vojne imovine, uništavanja viškova naoružanja i municije te donošenje odluke o slanju vojnika u Afganistan u okviru ISAF misije.

Također je istakla da su SAD spremne nastaviti pružati podršku našoj zemlji kako bi se ova i druga pitanja riješila te da je pozivom da BiH 2012. godine bude domaćin medicinsko-evakuacijske vojne vježbe NATO-a pokazano da SAD imaju vjeru u BiH i njene Oružane snage.