Američki senatori
0

"SAD zainteresovane za uspostavu trajnog mira u BiH"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili su danas članove američkog Kongresa - senatoricu Jeanne Shaheen i senatora Georgea Voinovicha.

Senatori Shaheen i Voinovich naglasili su da su SAD veoma zainteresovane za uspostavu trajnog mira u regiji i uspješno pristupanje svih zemalja regije jugoistočne Evrope u NATO i EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Senator George Voinovich istakao je kako je BiH posjećivao više od deset puta, te da je posebno zainteresovan za ovo područje i da ga raduje evidentan napredak.

Istakao je bitnim što EU shvata koliki je uticaj dešavanja u ovoj regiji na sveukupnu politiku u Evropi.

Senatoricu Jeanne Shaheen predstavio je kao članicu Senata, koja na funkciji predsjednice Komiteta za Evropu američkog Senata jednako zainteresovano nastavlja pratiti dešavanja u BiH i regiji.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo posebno velikim interesom SAD-a za BiH u posljednje vrijeme, te zahvalili za stalnu podršku i pomoć SAD-a na putu napretka BiH ka evroatlantskim integracijama.

Naglasili su da imaju jedinstven stav na vanjskopolitičkom planu, te da su članstvo u NATO i EU strateški prioriteti za BiH.

Izrazili su očekivanje da će bržim i uspješnijim ispunjenjem obaveza i reformi na putu integracija, i uz očekivanu pomoć SAD-a, lakše biti riješeni i unutrašnjopolitički problemi u zemlji, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.