{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Vrata NATO-a ostaju otvorena za BiH"

F
23.3.2010. u 13:30
0
29
"Vrata NATO-a ostaju otvorena za BiH"
0
"Vrata NATO-a ostaju otvorena za BiH"
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen i gotovo svi ambasadori, članovi Sjevernoatlantskog vijeća kazali su danas na razgovorima sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu da su vrata NATO-a otvorena za BiH, ali ostaje pitanje "kada", izjavio je na konferenciji za novinare nakon ovih razgovora predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.
Do ove posjete je došlo mjesec dana pred održavanje ministarskog sastanka NATO-a u Talinu, Estonija, na kojem će se ponovo razmatrati aplikacija BiH za dobijanje statusa MAP (Akcioni plan za članstvo).

Silajdžić je naveo da su članovi Predsjedništva izvijestili generalnog sekretara NATO-a o onome šta BiH radi na ovom putu, uključujući jučerašnju odluku Predsjedništva o uništavanju viška naoružanja i municije, dok će se na narednoj sjednici nastaviti rasprava o slanju bh. kontingenta u NATO-ovu misiju u Afganistanu (ISAF).

Također je razgovarano o pitanju ustavne reforme te implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Finci i Sejdić.

I generalni sekretar Rasmussen je potvrdio da NATO želi vidjeti BiH kao svoju buduću članicu.

Vrata NATO-a su otvorena, a Akcioni plan za članstvo (MAP) bio bi važan korak na putu ka punopravnom članstvu, kazao je on, dodajući da je NATO spreman pomoći BiH na tom putu.

Rasmussen je, također, pozdravio napredak koji je BiH ostvarila do sada, uključujući sve korake na reformi odbrane, ispunjavanje uvjeta za viznu liberalizaciju sa zemljama Evropske unije i odluke vezane za doprinos operaciji ISAF.

Međutim, naglasio je, BiH će dobiti status MAP onda kada ostvari potreban napredak na reformama te je od velike važnosti da demonstrira sposobnost i spremnost za reforme.

Naveo je da je sa članovima Predsjedništva razgovarano o nizu stvari u kojima BiH može funkcionirati "kao jedan entitet", što ubuhvata reviziju izbornog zakona vezano za prava manjina, pitanje vojne imovine, uništavanje viška municije i slanje jedinice u ISAF.

Od Predsjedništva BiH su u vezi s tim dobijene informacije koje će se sada proučiti, kazao je Rasmussen.

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na jučerašnju izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika da je jedna od varijanti za BiH "mirni razlaz", jer "samo stranci održavaju privid funkcioniranja BiH".

Rasmussen je rekao da NATO pridaje veliku važnost funkcionalnoj državi, koja može djelovati odlučno kao jedan entitet. Jedan od razloga za to je što MAP pokriva veliki opseg pitanja ne samo iz sektora odbrane već uprave, ljudskih prava i drugog.

"Zato je jasno da svaka inicijativa i izjava koja negira jedinstvo zemlje neće biti korisna na putu ka NATO-u", kazao je Rasmussen.

Predsjedavaći Silajdžić je ocijenio da se u ovom slučaju radi samo o retorici, o izjavama koje ne mogu imati nikakav efekt.

"Ako nije moglo topovima, ne može ni mikrofonima. Onaj kome nije dobro u BiH, može da ide iz BiH, ali ne može ništa uzeti u BiH. To treba da bude jasno", rekao je Silajdžić.

Naglasio je da je BiH donosila jedinstvene odluke vezano za ulazak u NATO, odnosno Predsjedništvo BiH je jednoglasno prenijelo želju građana BiH da žele da budu ravnopravni u NATO-u.

"Govorimo o integracijama BiH u Evropsku uniju i NATO, a oni koji govore o dezintegraciji zaista su potpuno izvan historije", rekao je Silajdžić.

Generalni sekretar Rasmussen je zatim dodao da NATO veoma cijeni široki konsenzus koji stoji iza aplikacije BiH za dobijanje statusa MAP i zatražio je od svih stranaka u BiH da prekinu nacionalističku retoriku kako bi se osiguralo da BiH ostane jedinstvena zemlja, što će omogućiti fokus na pravu priču: koje su sve koristi od članstva u NATO-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: