BiH
56

Vesna Pešić za Klix.ba: Vučić želi da se promijeni vlast u RS i da Dodik ode!

Razgovarao: Faruk Vele
Ikona građanske Srbije, ugledna antiratna aktivistkinja iz devedesetih, nekada predsjednica Građanskog saveza i jedan od osnivača Helsinškog komiteta u Srbiji, Vesna Pešić, uvjerena je da se Srbija, uprkos obećanjima, neće suštinski pomoći integraciji Bosne i Hercegovine, odnosno da neće učiniti mnogo za stabilizaciju naše zemlje ni u predstojećem mandatu novog premijera i lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.
Pešić: Oni će doći u Sarajevo da se potapšu sa Izetbegovićem (MC Beograd)
Pešić: Oni će doći u Sarajevo da se potapšu sa Izetbegovićem (MC Beograd)

"Mislim da je Vučić kao pobjednik izbora svjestan da je njegova unutrašnja sloboda vezana za prihvatanje tih očekivanja od EU i ja mislim da će oni nastaviti da formalno poboljšaju odnose sa BiH. Kao još jedan znak da je Srbija kooperativna u regionu, najavili su prvu posjetu Sarajevu nakon izbora nove vlade. Ali ja ne vjerujem da će oni učiniti nešto bitno da pomognu da se možda BiH ustali i izađe iz tog raspadnutog stanja kao jedna nefunkcionalna država. Ne vjerujem da će nešto bitno učiniti da RS postane kooperativnija u izgradnji BiH kao jedne normalne države", kazala je sciološkinja Pešić za Klix.ba.

Vučićev i SDS

Bivša visoka funkcionerka Liberalno-demokratske partije (LDP), smatra da će u slučaju Bosne aktuelno srbijansko vodstvo nastaviti da igra "kooperativnu ulogu". Dodaje kako je sve to povezano sa međunarodnim položajem Srbije jer su Vučić i njegovi ljudi shvatili da kooperativnošću u odnosima sa međunarodnom zajednicom mogu dobiti odriješene ruke na unutrašnjem planu, što, prema njoj, nije dobro.

"Oni će doći u Sarajevo, da se potapšu sa Izetbegovićem ili drugima, ali to su površne geste. Srbija neće biti voljna da mijenja Dejtonski sporazum, neće promijeniti nekorisno ponavljanje da će Srbija podržati sve dogovore naroda u BiH. Jer, očigledno je da taj konflikt tri naroda samo zamrznut. Ići će sa frazom da će podržati šta god da se dogovore tri naroda, a mi znamo da ne mogu da se dogovore", smatra ona, dodajući kako se tako nastavlja licemjerje koje prema BiH pokazuju i evropski zvaničnici kada traže od bh. lidera da sami naprave kompromis, a unaprijed znaju da se to neće dogoditi.

Pešić je uvjerena da Vučić u Bosni i Hercegovini, odnosno bh. entitetu Republika Srpska (RS) ne računa sa entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom.

"Oni imaju SDS kao drugu stranku u Bosni. Prema Dodiku imaju rezervu jer bi voljeli da se promijeni vlast, da na sljedećim izborima na vlast dođe ta njihova stranka sa kojim oni imaju bolje odnose nego sa Dodikom. Oni su prirodniji saveznici... Ali ja ne znam hoće li to biti bolje ili gore, hoće li oni biti kooperativniji nego Dodik. Da li će to da popravi situaciju ako bi stvarno Dodik otišao i došla ova druga stranka na vlast, ja to ne mogu da procijenim. Ja i dalje imam svoju sumnju. Srbija ovom ili onom vladom neće mnogo učinit za stabilizaciju Bosne", rekla je Pešić.

Srbija ide ka autoritarizmu

Komentirajući unutrašnje odnose u Srbiji, Pešić je rekla da je Vučićev SNS bespotrebno otvorio pregovore o formiranju nove srbijanske vlade iako imaju apsolutnu većinu u Skupštini Srbije.

Rezultat je da se ne zna ko će biti u novoj vladi, niti kakav će im biti program. Sumnja da će vlada na čelu s Vučićem nešto stvarno riješiti, neke suštinske probleme u Srbiji.

"Imamo tu situaciju da poluautoritaran sistem, sa jednom ličnosti, je nešto što sada prijeti Srbiji. Mislim da to nije baš obećavajuće. Prethodna vlada koja je postigla Brsielski sporazum, dobila je podršku EU, međunarodne zajednice, uključujući i SAD, dobila je aplauze zbog tog sporazuma i rješavanja djelomično problema na Kosovu. Istovremeno, postoje i ovi unutrašnji procesi koje ja procjenjujem kao loše. Zbog jačanja lične vlasti, slabljenja institucija i medijskih sloboda, sad smo u situaciji da su nam odnosi spolja bolji nego unutrašnjih. Iznutra se više ide ka nekakvom presonalzoovanom autoritarizmu koji je prijetnja unutrašnjoj situaciji. Situacija je pogoršana", tvrdi Pešić.

Zaključila je kako ne vjeruje da će se ukrajinska kriza bitnije odraziti na Balkan, ali da će Srbija htjeti da sačuva i odnose sa Srbijom, ali i da podrži teritorijalni integritet Ukrajine u skladu sa evropskom politikom.