Regija
4

Topić: Vlast u Srbiji će i dalje poštovati teritorijalni integritet BiH

FENA
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Politička analitičarka iz Banje Luke Tanja Topić izjavila je za Agenciju Fena da, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji i uvjerljive pobjede Srpske napredne stranke (SNS), ne očekuje značajne promjene odnosa prema Bosni i Hercegovini, posebno jer je o tome pozicija Aleksandra Vučića bila jasna i konkretna i ranije.

"Vlast u Srbiji će i dalje poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a u Republici Srpskoj će sarađivati s onima koji su na vlasti, bez obzira na to ko to bio. Taj minimum saradnje će postojati, najvećim dijelom zbog postojanja specijalnih i paralelnih odnosa, a ti odnosi ne moraju biti srdačni i topli, ali će postojati", rekla je ona.

Topić je naglasila da, bez obzira na to što su neke izborne prognoze ukazivale na, uvjetno rečeno, sadašnje rezultate izbora, bilo je i dosta iznenađenja, među kojima i apsolutna vlast SNS-a.

"Oni koji su izašli na glasanje su odgovornost jasno pripisali jednoj političkoj stranci i stavili ključ za sve političke procese u naredne četiri godine u ruke SNS-a", rekla je ona.

Podsjeća ipak da za društva nekonsolidirane demokratije i slabih institucija može biti velika opasnost, kada je sva kontrola u rukama jedne politike partije.

"Tamo gdje je opozicija pometena i slaba postoji vrlo velika opasnost za demokratiju", rekla je Topić.