BiH
1

Beogradski analitičar Stanković: Srbija neće dati alibi Dodiku za politički avanturizam

Razgovarao: Faruk Vele
Dejan Vuk Stanković
Dejan Vuk Stanković
Ugledni politički analitičar iz Srbije Dejan Vuk Stanković kazao je u razgovoru za Klix.ba da Srbija i budući premijer Srbije Aleksandar Vučić neće dati kredit predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Miloradu Dodiku za bilo "kakvu vrstu političkog avanturizma".

Govoreći o Dodikovim paralelama između RS i Krima, te najave da će se odcijepiti od Bosne i Hercegovine na isti način kao Krim od Ukrajine, Stanković je kazao da se takve paralele ne mogu praviti. Prema njegovim riječima, to nije dobra paralela, jer "Srbija nije Rusija, a ni Krim Republika Srpska".

To su, kako je kazao, dva potpuno i historijski, a i u savremenom vremenu različita pitanja.

"Ne vjerujem da Milorad Dodik ima kod Vučića neki veliki kredit za politički avanturizam, odnosno da Dodik uopšte ima tog kredita. Ne vjerujem da će Vučić dati kredit Dodiku za nacionalni avanturizam. Ali će isto tako Vučić vrlo samosvjesno braniti politički subjektivitet Srbije i razvijati dobrosusjedske odnose i raditi na nekoj vrsti integracije i Srbije i čitavog regiona u EU", kaže Stanković u razgovoru za Klix.ba.

Rasturanje BiH

Uvjeren je da će Vučić i nova srbijanska vlada da slijede kurs Evropske unije (EU) u vezi s pitanjem BiH, a koji ne ide u, kako je kazao, pravcu rasturanja BiH, odnosno samoopredjeljenja entiteta RS.

On ne vjeruje da će Dodik uopće raspisati navedeni referendum.

"Meni to više djeluje kao neka vrsta retoričkog gesta. Ne djeluje mi da hoće da to uradi. Više djeluje kao krajnje sredstvo ako se BiH pokaže potpuno nefukcionalna država. Ali BiH je međunarodno priznata država koju priznaju sve velike sile, EU, kao i Srbija i Hrvatska", ocjena je Stankovića.

Prema njegovim riječima, treba očekivati u budućnosti realističniji pristup Srbije.

"Sigurno je da će Srbija ići u pravcu politike dobrosusjedskih odnosa prema BiH. To se na kraju i podrazumijeva jer činjenica da Srbija priznaje međunarodni suverenitet i integritet BiH kao jedinstvene države, uvažavajući unutrašnju složenost koju ta država ima, a to je da ona ima dva entitet nastala slijedom Daytonskog mirovnog ugovora. Dakle to će biti nešto odakle se polazi", naglasio je.

Kreator problema

Podsjetio je da Srbija ima Sporazum o specijalnim vezama sa RS koji nije u potpunosti iskorišten.

"Veći će akcent biti na RS. Ali, sumnjam da će ovdje neko podgrijavati Dodikovu retoriku, davati joj neku vrstu političkog alibija. Neće niko ovdje Dodiku sprječavati da priča ono što inače govori, jer niko ne može prosto to da uradi... Srbija zapravo nije kreator problema, niti je rješenje tih problema u BiH. Položaj BiH i RS zavisi od uspješnosti političkih elita. Srbija neće dati kredit Dodiku za bilo kakvu vrstu političkog avanturizma. Ali će voditi računa o interesu Srba sa one strane Drine", kazao je Stanković za Klix.ba.