vijesti
91

Puhovski: BiH će profitirati iz pogoršanja situacije u svijetu, Dodik će biti kolateralna žrtva

Piše: F. Vele
Ugledni profesor političke filozofije i politički analitičar prof. dr. Žarko Puhovski kazao je u razgovoru za Klix.ba kako je paradoksalno da Bosna i Hercegovina ima šansu da profitira iz trenutnog pogoršanja situacije na međunarodnoj političkoj sceni, prije svega u kontekstu Ukrajine, odnosno iz "povratka retorike i vjerovatno strategije Hladnoga rata".
Puhovski: Dodik će biti kolateralna žrtva (Foto: Novi list)
Puhovski: Dodik će biti kolateralna žrtva (Foto: Novi list)

"U tom kontekstu se pokazalo važno brinuti za takozvano 'svoje dvorište'. Sad je ispalo da se u Evropskoj uniji (EU) pojavljuje i BiH kao neko stražnje dvorište za koje se mora brinuti. Kad god se Putina takne kad je riječ o opravdanju njegovih akcija, on se poziva, po mojem sudu ne bez vraga, na Kosovo. Ne želim reći da Putin ima pravo, već da su povučeni neki potezi u vezi s Kosovom koji se ne mogu jednostavno proglasiti da su bez ikakvog presedana, to jeste imaju presedanski karakter, htjeli to Amerikanci i dio EU, ili ne", kazao je Puhovski za Klix.ba, podsjećajući da neke zemlje EU, poput Španije, iz svojih razloga još nisu priznale Kosovo.

Sudbina Dodika

Puhovski vjeruje da će Amerikanci htjeti pokazati na primjeru BiH da njihovi potezi u Ukrajini nisu jednokratna reakcija na Putinove poteze, već da se radi o nekakvoj strategiji.

"Bosna bi mogla profitirati, paradoksalno, jer ju se ponovo tretira kao objekt, a ne subjekt", tvrdi on.

Na pitanje šta bi, po njegovom mišljenju BiH mogla dobiti iz ovakve situacije, Puhovski odgovara:

"Vjerujem da će Evropa na neko vrijeme imati mir od Bosne. Drugo, neće doći do poteza koji će biti poteza koji imaju presedanskih karaktera poput Kosova".

U najnovijem raspletu situacije Puhovski vjeruje da će predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik biti "kolateralna žrtva".

"Dodik se previše subjektivizirao, previše gurnuo u poziciju subjekta. EU nema prostora, jedva ima kapaciteta za BiH kao subjekt, a da se bavi jednim podsubjektom, koji bi da bude subjekt, to nadilazi njihove kapacitete. Oni će zbog toga odbiti svaku mogućnost da se Dodiku prizna ono što traži", kazao je Puhovski.

No, pita se dokle su Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne da se angažiraju oko BiH.

"Vjerujem da je jedino rješenje za BiH da dođe potpredsjednik Biden ili glavni tajnik SAD-a, da pozive sve vodeće ljude, dreže ih tjedan na zatvorenom mjestu i obećaju da će Barack Obama doći na potpisivanje sporazuma. Dakle, da se pokaže angažman SAD na najvišem nivou, potpuno sukladan angažmanom EU", smatra on.

Angažman Hrvatske

Govoreći o budućnosti Milorada Dodika, Puhovski je kazao da on može biti član Predsjedništva BiH na novi način postavljene države ili "šef jednog kantona kad se Bosna na novi način formira".

"To znači da gubi poziciju koju sad ima", ocijenio je.

Osvrnuo se i na politiku Hrvatske prema BiH.

"Pokušalo se sa inicijativom Pusić ili Josipovića, kao reakcijom na val pobuna u BiH prije nekoliko mjeseci. Pokušalo se ubrzati postupak prijema BiH u EU, ali to nije prihvaćeno. EU je upala u takvu proceduralnu prašumu da se nikakvih prečacima ne može van", zaključio je Puhovski.