BiH
21

Ivo Banac za Klix.ba: Dodik računa na Ruse, Rusi mogu ponoviti Krim

Razgovarao: Faruk Vele
Dr. Ivo Banac, ugledni povjesničar, profesor emeritus na Univerzitetu Yale i redovni profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izjavio je u razgovoru za Klix.ba kako predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik računa na ruski scenarij u Bosni i Hercegovini, te da je "to izvjesno".

Cijenjeni profesor je to kazao komentirajući nastojanja Milorada Dodika da povuče paralelu između RS-a i Krima koji je nedavno proglasio nezavisnost od Ukrajine.

"Naravno, to ovisi o mnogočemu. Drugim riječima, Dodik je onoliko jak koliko je jaka međunarodna potpora koju on generira. Iz Srbije i, naravno, Rusije. Ja se ne bih unaprijed ništa kladio. Treba vidjeti. Nema nikakve potrebe da se uznemiravamo. Mislim da je vrlo važno biti sabran u ovim situacijama i vidjeti kakvu će političku igru oni da vode. Što se Rusije tiče, to je mnogo izglednije jer ono što rade na Krimu će da rade i drugdje", govori Banac za Klix.ba.

Rusi su već tu

Na pitanje da li to znači da će se Rusija uplesti u otvorena pitanja na Balkanu, Banac konstatira:

"Ona je već tu. Rusija se upliće na razne načine. To je posve izvjesno. Pitanje samo do koje mjere i kojim instrumentima će se pokazati. Mislim da Rusi imaju problem legitimiteta. Ono što je za njih najvažnije jeste da ih se poštuje kao supersilu, što, naravno, ne ovisi samo o njima. Ali, jedini prostor gdje oni mogu igrati tu igru bez nekih naročitih prepreka je još uvijek jugoistočna Evropa".

Prema njegovim riječima, jedina šansa Bosne i Hercegovine su evroatlanske integracije.

"Kada bi BiH bila u EU i NATO-u, onda bi sve bilo riješeno. Ali, do toga predstoji mog posla. A to je upravo ono što Dodik želi da spriječi", komentirao je.

Osvrćući se na nedavni prijedlog ministrice vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić o ubrzanom napretku Bosne i Hercegovine ka EU, o čemu je hrvatska ministrica govorila i u Washingtonu, Banac je kazao da "ne zna šta je to".

"Sve što sam ja vidio jest jedan dosta neartikuliran prijedlog sa strane ministrice Pusić, koji govor u prilog brze integracije BiH u EU. I ko bi imao išta protiv toga? Ali to vam nije nekakav naročit prijedlog. Svi bismo mi željeli da nam bude bolje i da svari budu točno onako kako zamišljamo. Prema tomu ono što je ona predložila je zapravo da se na neki način kroz proces integracija rješavaju unutrašnji problemi. Ali ja ne vidim da je to bitno različito od uobičajenih uvjeta koje EU postavlja. To je dosta prazno, nema tu ništa naročito", stav je Banca.

Josipović da objasni svoj prijedlog

Komentirao je i nedavne tvrdnje predsjednika Hrvatske Ive Josipovića o federalizmu kao rješenju u BiH. Banac je s tim u vezi istaknuo kako je stvar o tome što predsjednik Hrvatske nije objasnio o kakvoj formi federalizma govori.

"Ima različitih federalizama. Treba vidjeti što on pod tim podrazumijeva. Ako je to federalizam ruskog tipa, ja to ne bih ni slučajno predložio. Ako je riječ o nekakvoj decentralizaciji i po mogućnosti na neetničkoj osovi, onda bi to možda bila i dobra formula. Josipović treba da objasni šta on pod tim podrazumijeva. Ovako govorimo u šiframa", zaključio je Banac u razgovoru za Klix.ba.