{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Azem Vllasi za Klix.ba: Velika Srbija je propali san

8.3.2014. u 11:12
11
126
Azem Vllasi za Klix.ba: Velika Srbija je propali san
11
Azem Vllasi za Klix.ba: Velika Srbija je propali san
Azem Vllasi
Azem Vllasi, poznati kosovski političar i advokat, veliki borac za nezavisnost te zemlje i aktuelni savjetnik za vanjske poslove u Vladi Kosova izjavio je u razgovoru za Klix.ba kao su neosnovana reagiranja Srbije na najave formiranja vojske Kosova, kao i zahtjev za održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) iz istih razloga.
Srbija, tvrdi on, nema prava da se na bilo koji način miješa u unutrašnju stvar Kosova.

"Kosovo je nezavisna država. Kosovo je ranije i u dogovoru sa važnim međunarodnim faktorima, i uz njihovu pomoć, radilo na tome da dođe u fazu konstituiranja svoje vojske, a za razliku od jedne strukture danas koja je bila polu vojna, polu civilna. Sada uopće niko ne razumije reagiranje Srbije o tom čisto unutrašnjem pitanju Kosova. Niko nije mislio ni vani, niti ovdje da treba pitati Srbiju da li će Kosovo da ima vojsku ili policiju, šta će imati unutar svoje države", ocijenio je Vllasi, inače bivši čelnik Komunističke partije Kosova i predsjednik Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

Po njemu, to je dio predizborne priče u Srbiji, ali i nešto mnogo ozbiljnije.

"Malo po malo pa kod ovog rukovodstva Srbije izbija sve ono što je u njih akumulirano u Miloševićevo vrijeme. Oni se prave da su prihvatili novu realnosti, jer moraju da je prihvate zbog evropske perspektive Srbije, ali oni o Kosovu ustvari misle isto kao prije 10 ili 20 godina, ali nas na Kosovu to se savršeno ne tiče", rekao je Vllasi za Klix.ba.

Vjeruje da ovaj problem neće kulminirati novim problemima na Kosovu jer se to jednostavno ne tiče Srbije.

"Zapad i Evropska unija ne mogu se miješati u to kakvu će oružanu formaciju imati Kosovo, dakle nešto što imaju sve države na svijetu", ocijenio je.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini iskusni jugoslovenski političar, Vllasi, je istakao da su nedavni masovni protesti u našoj zemlji plod teške socijalne i ekonomske situacije, ali da je u osovi toga neriješeno državno pitanje.

"BiH je ostala jedna zakovana država, nefunkcionalna država koja i da hoće ne može da rješava vitalne interese svojih građana, a to su ekonomski interesi i socijalna politika. Prema tome, ovaj sadašnji revolt neminovno će dovesti do prestruktuiranja, promjene državne strukture BiH. Znači do bitne korekcije onog što se u BiH naziva daytonskim aranžmanima, odnosno uređenje BiH u Daytonu. Počelo je sa socijalnim nezadovoljstvima i nemirima, a mora da se završi s preuređenjem države u jednu normalnu i funkcionalnu državu, na dobrobit na svih njenih građana bez obzira na nacionalnost", smatra Vllasi.

Govoreći o BiH i Kosovu, Vllasi je rekao da su napori na stvaranju tzv. velike Srbije završena priča i dio historije.

"To je sada već propali san i propali projekt. Srbija mora da se okrene svojim problemima, unutrašnjim problemima, problemima konsolidacije svoje unutrašnje politike. I više nema ni snage, niti može da se miješa u unutrašnje poslove Bosne ili Kosova i bilo koga u regiji", rekao je Vllasi.

Osvrćući se na srpsku politiku u BiH, Vllasi je naglasio da je Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, jedino ostalo da udara na tu nacionalističku "velikosrpsku žicu i da plaši Srbe u BiH kako su za njih najveća opasnost BiH i Bošnjaci, a ne drugi životni problemi".

"Njemu neminovno dolazi kraj. On nema političku budućnost, jer sve je stavio na tu nacionalnu kartu koja više uopće ne daje rezultate'', zaključio je Vllasi u razgovoru za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: