Regija
19

Stanković: Dodik nema kredit kod Vučića kao što je imao kod Tadića

Piše: J. H.
Dejan Vuk Stanković (Foto: Anadolija)
Dejan Vuk Stanković (Foto: Anadolija)
Dejan Vuk Stanković, politički analitičar iz Beograda, u razgovoru za portal Klix.ba analizira predizborni ambijent u susjednoj Srbiji uoči vanrednih izbora koji će se u toj zemlji održati u nedjelju, 16. marta.

Predizborna šutnja uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji počela je u ponoć i trajat će do nedjelje u 20:00 sati kada se zatvaraju biračka mjesta. Stanković kaže da će biti jako teško izbjeći dominaciju jedne političke partije, Srpske napredne stranke (SNS) i njenog lidera Aleksandra Vučića.

"Najviši stepen podrške uživaju Vučić i Srpska napredna stranka i jasno je da će to biti konvertovano u institucionalnu sferu, odnosno da ćemo dobiti parlament kojim će dominirati naprednjaci i vladu koji će programski i personalno voditi SNS. Da li samostalno ili sa nekim koalicionim partnerom, ostaje da se vidi", kaže Stanković za naš portal.

Vučić je trenutno najpopularniji političar u Srbiji. Do većine biračkog tijela došao je u nekoliko koraka.

"Vučić je stvorio imidž beskompromisnog borca protiv korupcije i hapšenjem. Najprije Miroslava Miškovića a onda i nekih bivših ministara, stvorio je kod naroda jedno osjećanje da ne postoji niko ko je nedodirljiv i da svako može biti procesuiran i izveden pred lice pravde. U ovoj dubokoj socijalno-ekonomskoj i historijskoj krizi narod želi dvije stvari - hljeba i pravdu", pojašnjava naš sagovornik te dodaje da su još dva faktora popularnosti lidera SNS-a dobra komunikacija sa biračkim tijelom i pozitivna identifikacija birača sa njim.

Današnji Vučićev odnos prema BiH se itekako razlikuje od onog kad je on bio saradnik Vojislava Šešelja. Također, promijenio se i odnos zvanične Srbije prema bh. entitetu Republika Srpska i Miloradu Dodiku.

"Sa Dodikom ima jedan pragmatičan odnos u kojem nema nikakve euforije niti je Dodik neko ko učestvuje direktno u političkom životu Srbije kao što je to bio slučaj kada je na vlasti bio Boris Tadić. Dakle, to je odnos uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u cjelini. U njegovom odnosu sa Dodikom ne postoji neka vrsta spremnosti da podrži ma šta Dodik u BiH radio. Mislim da Vučić nije nikakva prijetnja budućnosti i stabilnosti BiH i da on ni na koji način neće ohrabrivati bilo kakvu vrstu avanturističkog ponašanja Milorada Dodika ili bilo čega drugog što bi išlo u pravcu podsticanja nacionalnih tenzija", kaže Stanković te nastavlja:

"Stiče utisak iz komunikacije između Dodika i Vučića, da predsjednik RS-a nema tu vrstu kredita koju je imao kod Tadića. Dodik je za vrijeme vladavine Tadića bio politički faktor u Srbiji. Vučiću takva vrsta simboličke i političke razmjene nije potrebna jer malo ko u Srbiji sumnja u to da je Vučić patriota u odnosu na Tadića koji je pretjerivao u svojoj podršci Dodiku što je ovaj shvatio kao neku vrtu političkog pokrića da pribjegava raznim avanturističkim izjavama i političkim potezima. Ovdje je odnos mnogo realističniji. Mislim da Vučić zna da njegovo pretjerano miješanje u unutrašnje stvari RS-a a samim time i BiH može ozbiljno ugroziti evropski put Srbije. U tom kontekstu došlo je do pronalaženja prave mjere u odnosiam između beograda i Banje Luke", kaže Dejan Vuk Stanković, politički analitičar iz Beograda, za Klix.ba.