Međunarodni posmatrači
0

Veliki broj nevažećih listića zahtijeva istragu

SRNA
Međunarodni posmatrači izarazili su zabrinutost zbog velikog procenta nevažećih glasačkih lisitića na opštim izborima u BiH, te naglasili da ovo zahtijeva istragu.

Posmatrači parlamentarnih skupština Savjeta Evrope, OEBS-a, i NATO-a istakli su da "nešto nije u redu" kada procenat nevažećih glasačkih listića iznosi tri ili četiri odsto, te da nije neophodno da oni insistiraju na provođenju istrage, jer je "Centralna izborna komisija BiH sama odlučila da je provede".

Oni su na konferenciji za novinare u Sarajevu naveli da će pratiti provođenje aktivnosti CIK-a vezane za sve žalbe, te do kraja ispratiti izborni proces u BiH.

 Tini Koks, koji predvodi delegaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, rekao je da su izbori ponovo sprovedeni uz "Dejtonskim sporazumom nametnuta ograničenja aktivnog i pasivnog biračkog prava zasnovana na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta". 

Prema njegovim riječima, u svom sadašnjem obliku postojeći pravni okviru BiH i dalje je u suprotnosti sa Protokolom 12 Evropske povelje o ljudskim pravima, a BiH mora provesti odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

"Uklanjanje postojećih ograničenja biračkog prava ne samo da bi u potpunosti uskladilo pravni okvir sa međunarodnim standardima, već bi i olakšalo vođenje izbornog procesa službenicima, i učinilo ga razmljivijim za birače", rekao je Din Everts, šef posmatračke misije OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava.

Vladislav Sidorovič, koji predvodi delegaciju Parlamentarne skupštine NATO-a, rekao je da je ovim izborima konsolidovan napredak koji je BiH ostvarila od 2006. godine, te da se manjkavosti i dalje primjećuju, naročito u vezi s proceduralnim problemima. 
"Još jednom nam je pokazano da se izborni proces u BiH stabilizovao, što je dodatni obećavajući korak ka punoj integraciji u evropske strukture. Čestitam narodu ove zemlje, a takođe i izbornoj administraciji na sprovođenju izbora. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti novi parlament kako radi na preostalim problemima", istakao je predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a Roberto Bateli. 

Oni su ocijenili da jučerašnji opšti izbori u BiH predstavljaju dodatni napredak i, uz izuzetak pravnih ograničenja biračkih prava, uglavnom su sprovedeni u skladu sa obavezama koje nameću OEBS i Vijeće Evrope.