{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Finansiranje kampanja i stranaka nije dovoljno transparentno"

F
15.9.2010. u 15:03
0
1
"Finansiranje kampanja i stranaka nije dovoljno transparentno"
0
"Finansiranje kampanja i stranaka nije dovoljno transparentno"
Predizborna posmatračka misija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koja nekoliko dana boravi u Bosni i Hercegovini radi ocjenjivanja predizborne političke klime u BiH, došla je do nekoliko pozitivnih i nekoliko zabrinjavajućih zaključaka.
Šef delegacije Tiny Kox je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su ozbiljno zabrinuti zbog nejednakog pristupa medijima za sve političke učesnike.

"Druga stvar, mislimo da je finansiranje političkih stranaka i njihovih predizbornih kampanja nedovoljno jasno i nedovoljno transparentno i da je to nešto što bi političke stranke i vlast trebale da isprave što prije", kazao je Kox.

Po njegovim riječima, nekoliko političkih stranaka, nevladinih organizacija i drugih s kojima su razgovarali izrazili su sumnje u ispravnost brojanja glasova, odnosno pregledanja glasačkih listića na sam dan izbora.

"Nadamo se da će sve političke stranke shvatiti važnost primjene kriterija fer-pleja kada se broje glasovi, broje glasački listići jer ako se ne budu pridržavali tih kriterija pravedne igre to će u konačnici samo obeshrabriti ljude da uopće učestvuju u političkom procesu“, kazao je Kox.

Posmatračka misija Parlamentarne skupštine VE je primijetila i da političke stranke mnogo vremena posvećuju pričama o reformi ustava ili institucionalnoj reformi, zapostavljajući neka obična pitanja koja su također važna za ove izbore kao što je pitanje novih radnih mjesta, nezaposlenosti, obrazovanje...

"Nadamo se da će ovim pitanjima u ostatku predizborne kampanje biti posvećeno više pažnje", kazao je Kox.

Delegacija je zaključila da bi uloga državnog parlamenta BiH mogla i trebala biti bolja nego što je sada, što su prenijeli i zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Berizu Belkiću prilikom današnjeg susreta s njim.

"Iako vaša zemlja organizuje izbore koji će biti u skladu s međunarodnim standardima, oni ipak nisu u skladu sa standardima Vijeća Evrope zato što vaš parlament nije usvojio promjene ustava koje se traže samom činjenicom članstva BiH u Vijeću Evrope, koje je tražilo Vijeće Evrope, koje je tražila Parlamentarna skupština VE i koji proizlaze iz obavezujuće presude Evropskog suda za ljudska prava. To je proces koji će se morati ubrzati nakon 3. oktobra, nakon ovih izbora", istakao je on.

Nadamo se, dodao je, da će se nakon 3. oktobra svi napori u ovom smjeru ubrzati kao što su nam obećali predstavnici svih političkih stranaka s kojima smo razgovarali.

Iznoseći pozitivna zapažanja, Kox je rekao da su osjetili da su dobrodošli, što nije uvijek slučaj kada idu u razne zemlje.

Po njegovim riječima, pozitivno je što su se sve političke stranke s kojima su se sreli manje-više složile da će izbori biti slobodni i pravedni i u skladu s međunarodnim standardima.

Također su od svih učesnika razgovora čuli da postoji veliko povjerenje u rad Centralne izborne komisije BiH.

"Još jedna pozitivna stvar jeste da je atmosfera u zemlji općenito pozitivna, ne vidimo da će biti nekih problema. Mislimo da kampanja teče u najboljem redu. Znam da je ostalo još dana do izbora, ali za sada stvari izgledaju dobro. Naše posljednje pozitivno opažanje jeste da zaista imate prelijepu zemlju koja je puna mogućnosti. Trebate iskoristiti te mogućnosti za dobrobit stanovništva u BiH jer imate šanse da se razvijete u jednu prosperitetnu evropsku zemlju", kazao je Kox.

Istaknuo je da su ovo samo dosadašnja zapažanja, a da će njihova konačna ocjena biti objavljena 4. oktobra.

"Prvog oktobra se vraćamo s većom delegacijom u kojoj će biti predstavljene sve političke grupacije iz Parlamentarne skupštine VE. Posmatrat ćemo vaše izbore, a nakon izbora ćemo zajedno s drugim međunarodnim posmatračima napraviti zajedničku izjavu naše ocjene izbora", kazao je Kox.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić je kazao da je tokom susreta razgovarano i o ulozi parlamenta BiH u izbornom procesu i ulozi parlamenta kad je riječ o učešću BiH u radu Vijeća Evrope, prvenstveno želji da odmah nakon izbora izaberemo našu delegaciju u VE i to u potpunom i kvalitetnom sastavu.

"Oni žele potpuni angažman BiH jer će biti vrlo važnih pitanja u jesenjem periodu kada slijede zasjedanja Vijeća Evrope", kazao je Belkić.

Nažalost, dodao je, suočio sam se sa činjenicom da mi se predoči da će izbori u BiH po postojećem izbornom zakonu biti nepotpuni i neće ispuniti sve kriterije Vijeća Evrope.

"Diskriminatorske odredbe koje su bile i predmet razmatranja Suda za ljudska prava u Strazburu i dalje su aktuelne i po njima će se izborni proces i voditi. Mogao sam samo reći da, nažalost, to nismo uspjeli uraditi, jer je to neuspjeh parlamenta BiH i nisam se upuštao u to ko je kriv", kazao je Belkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: