Opći izbori u BiH
0

Međunarodni posmatrači oduševljeni opuštenom atmosferom

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Jučerašnji opći izbori u Bosni i Hercegovini predstavljaju dodatni napredak i, uz izuzetak pravnih ograničenja biračkih prava, uglavnom su sprovedeni u skladu sa obavezama koje nameću OSCE i Vijeće Evrope, zaključili su međunarodni posmatrači u danas objavljenom preliminarnom izvještaju. Naglasili su da je u određenim ključnim oblastima potrebno raditi.

"Još jednom nam je pokazano da se izborni proces u Bosni i Hercegovini stabilizirao, što je dodatni obećavajući korak ka punoj integraciji u evropske strukture. Čestitam narodu ove zemlje, a također i izbornoj administraciji na sprovođenju izbora. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti novi parlament kako radi na preostalim problemima", riječi su posebnog koordinatora Roberta Batellija, koji predvodi kratkoročno angažiranu posmatračku misiju OSCE-a i predsjedava delegacijom Parlamentarne skupštine OSCE-a.

"Naša delegacija impresionirana je mirnom i opuštenom atmosferom u kojoj su protekli ovi izbori, i odaje priznanje hiljadama izbornih službenika, koji su svojom profesionalnošću i posvećenošću učinili da izbori budu uspješno održani. Međutim, izbori su ponovo sprovedeni uz Dejtonskim sporazumom nametnuta ograničenja aktivnog i pasivnog biračkog prava zasnovana na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta. U svom sadašnjem obliku, postojeći pravni okvir i dalje je u suprotnosti sa Protokolom 12 Evropske povelje o ljudskim pravima", rekao je Tiny Kox, predvodnik delegacije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

"Ovim izborima konsolidiran je napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila od 2006. godine. Impresionirao nas je uredan proces glasanja na ogromnoj većini biračkih mjesta širom zemlje na dan održavanja izbora. Manjkavosti se i dalje primjećuju, naročito u vezi s proceduralnim problemima. Ipak, narod ove zemlje pobijedio je na izborima. Demonstrirao je svoju posvećenost demokratiji", riječi su Wladyslawa Sidorowicza, predvodnika delegacije Parlamentarne skupštine NATO pakta.

“S obzirom na kompleksnost izbornog sistema, izborni službenici obavili su hvale vrijedan posao, organiziravši proces na profesionalan i efikasan način. Uklanjanje postojećih ograničenja biračkog prava ne samo da bi u potpunosti uskladilo pravni okvir sa međunarodnim standardima, već bi i olakšalo vođenje izbornog procesa službenicima, i učinilo ga razumljivijim za birače”, rekao je Daan Everts, šef posmatračke misije OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Glasači su pred sobom imali široku lepezu kandidata koji predstavljaju širok politički spektar na državnom i entitetskom nivou.

Na dan izbora sve je bilo mirno i proticalo u najboljem redu. Glasanje je ocijenjeno pozitivno, no posmatrači su primijetili da su neke porodice glasale na jednom od četiri glasačka mjesta koja su posjetile. Proces prebrojavanja ocijenjen je ne tako dobro, pošto su primijećene mnoge proceduralne nepravilnosti. Zabrinjava neobično visok procenat nevažećih listića.

Izborne komisije, na centralnom i općinskom nivou, uživale su generalno povjerenje među zainteresiranim stranama u izbornom procesu. Međutim, na proces imenovanja članova biračkih odbora mrlju je bacila činjenica da su neki takmičari u izbornoj trci nominirali članove odbora povezane sa nekom drugom strankom ili kandidatom, kao i činjenica da su međusobno razmjenjivali mjesta u odborima.

Izborna kampanja je uglavnom protekla mirno, mada je s vremena na vrijeme bila obilježena nacionalističkom retorikom i huškačkim izjavama. Raznovrsnost stajališta prezentiranih putem medija biračima je omogućila da se dobro informiraju prije nego što donesu odluke, mada se populističkom retorikom često skretalo sa konkretnih pitanja. Mada su učesnici u izbornoj trci govorili o ekonomskim i socijalnim temama te temama koje se tiču evropskih integracija, ustavna pitanja i etničke podjele i dalje su bile sveprisutne, saopćeno je iz OSCE-a i Vijeća Evrope.