{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Priče o namještanju izbora - pripreme za mogući poraz"

S
21.6.2010. u 10:55
0
23
"Priče o namještanju izbora - pripreme za mogući poraz"
0
"Priče o namještanju izbora  - pripreme za mogući poraz"
Irena Hadžiabdić
Pokušaja malverzacija bilo je na svim dosadašnjim izborima na sam dan izbora, ali nikada u procesu izrade, pakovanja i transporta glasačkih listića, kazala je u intervjuu za portal Razglasaj.ba Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, govoreći o navodima pojedinih stranaka prema kojima će predstojeći izbori biti namješteni.
"Moguće je ovakve navode smatrati dijelom predizborne kampanje i pripremom terena za pravdanje eventualnog neuspjeha na izborima. Izbori su aktivnost koja sa sobom nosi veliki rizik. Svrha učestovovanja na izborima je između ostalog i dobijanje javne funkcije, dakle ovaštenja i uticaja nad javnom politikom i državnim resursima. Zbog toga je ponekad i veliko iskušenje da se pobjeda osigura putem nezakonitih sredstava", kazala je Hadžiabdić u intervjuu u kojem govori o predizbornom procesu, razlozima zbog kojih se iz nekih stranaka mogu čuti priče o tome da će izbori biti namješteni, velikom novcu koji je u igri kad je u pitanju štampanje glasačkih listića zbog čega je CIK optuživan za neregularnost, činjenici da neizlaskom na izbore građani i građanke ne koriste jedini dan kada su u mogućnosti da direktno donose odluke, te poručuje kako "biti neaktivan na izborima znači da ste potpuno zadovoljni svojim životnim standardom i da ne želite ništa mijenjati".

"Mi u ovaj proces ulazimo sa maksimalnom odgovornošću prema svim učenicima u izborima, ali isto tako očekujemo da će svoj dio odgovornosti preuzeti i politički subjekti koji će učestvovati na izborima, kandidati, mediji ali i birači. Uvijek podsjećamo birače da je jedini dan kada oni donose odluke, dan izbora i da taj dan iskoriste. Preporučujemo im da aktivno prate izborni proces i da na dan izbora svoj glas daju onom ko je po njihovom mišljenju najbolji", kazala je Hadžiabdić.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da se građani i građanke BiH stalno žale na izabrane zvaničnike, a kad dođu izbori mnogi ne glasaju, predsjednica CIK-a je izjavila: "Centralna izborna komisija provodi opsežnu kampanju edukacije i motivacije birača. Uvijek podsjećamo birače da je jedini dan kada oni donose odluke, dan izbora i da taj dan iskoriste."

Za povećanje broja glasača, tvrdi ona, ne postoji "čarobna formula", ali je za to jako bitan proces motivacije.

Hadžiabdić je optimista kad je u pitanju naša zemlja u naredne četiri godine, nakon 3. oktobra.

"Optimista sam i želim vjerovati da će Bosna i Hercegovina učiniti napore na uklanjanju diskriminatorskih odredbi prije svega u Ustavu BIH i Izbornom zakonu BIH. Osim toga, vjerujem da će BiH krenuti bržim korakom naprijed prema evropskoj zajednici", kazala je na kraju razgovora za portal Razglasaj.ba Irena Hadžiabdić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: