Sigurnost prije svega
2

Važni savjeti u slučaju nestanka plina: Ne morate zavrtati ventile

Piše: Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što je veliki broj sarajevskih naselja jutros ostao bez snabdijevanja plinom zbog kvara na mreži, saznajemo kako ne postoje nikakve opasnosti po građane glavnog grada Bosne i Hercegovine u ovoj situaciji.

Tomislav Grizelj, vlasnik preduzeća za termoenergetiku, plinsku tehniku, tretman i transport vode "Grizelj" te stručnjak u ovoj oblasti govori nam kako je sigurnost plinskog sistema u Sarajevu na najvišem nivou.

"Ne može doći ni do kakvog akcidenta ni incidenta kod korisnika plinskih instalacija ukoliko su one ispravno održavane. Sistem kao sistem je siguran. Za 40 godina nije bilo nijednog incidenta kada je riječ o struci i plinskim instalacijama. Nema nikakvih opasnosti po građane grada Sarajeva. Poduzete su sve mjere predostrožnosti Sarajevogasa kao distributera koji nadzire i provodi mjere zaštite i sigurnosti građana", pojasnio nam je Grizelj.

On dodaje kako korisnici plina ne moraju zavrtati nikakve ventile i pokušavati gasiti plin.

Razlozi kvara na sistemu Sarajevogasa još nisu poznati, a informaciju o prestanku dotoka plina potvrdili su nam čitatelji, korisnici plina, koji od jutros ne mogu ugrijati svoje domove i druge objekte.

"Upućujemo izvinjenje svim korisnicima i molimo da imaju razumijevanja za novonastalu situaciju", naveli su iz Sarajevogasa nakon što je kvar otklonjen oko 11 sati.