Praznik radosti
72

Vaskršnja liturgija i tucijada održani u hramu svetog Đorđa kod Goražda

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Pravoslavni vjernici iz Goražda i okoline danima se spremaju za veliki hrišćanski praznik Vaskrs, a tradicionalno su se okupili jutros na svečanoj liturgiji u hramu Svetog Georgija u Novom Goraždu gdje je vaskršnju liturgiju služio sveštenik Marko Marković, goraždanski paroh.

"Za nas je Vaskrs praznik radosti, upravo iz tog razloga bojimo vaskršnja jaja u crvenu boju koja simboliše radost i veselje. Drago nam je što je danas u našem hramu mnogo ljudi prisustvovalo svetoj liturgiji i što smo se zajedno molili da Bog podari mir u svijetu i kod nas. Hvala i našim komšijama i prijateljima koji su nas posjetili i čestitali nam praznik", poručio je Marković

U porti crkve Svetog Georgija koja je centralno mjesto duhovnosti pravoslavaca ovog područja u toku je tradicionalna vaskršnja tucijada za koju su se vjernici spremali danima te na Veliki petak u porti crkve tradicionalno farbali vaskršnja jaja koja simboliziraju vjeru u novi život.

"U toku je tucijada, tradicionalno je održavamo nakon svete liturgije, a ove godine smo se potrudili da nagradimo najmlađe, našu dječicu koja su jutros poranila da dođu na liturgiju i da taj njihov trud simbolično nagradimo poklonima. Neka nam svima u duhu ovog današnjeg dana i praznika Bog pomogne da u slozi, miru i ljubavi živimo tokom čitave godine i da jedni druge volimo i poštujemo, da jedni drugima praštamo nedostatke i sitne propuste koje svakodnevo pravimo, i da ova naša molitva bude prihvaćena", poručuje Marković.

Podsjetio je na univerzalne poruke Vaskrsa čija je istinska radost samo onda kada se dijeli sa drugima

Vaskrs, poručeno je danas sa ovog mjesta predstavlja dan radosti i veselja, opšteg praštanja i druženja.

Hram Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici sagrađen je 1454. godine kao zadužbina Hercega Stjepana Vukčića Kosače, a ovaj kompleks je inače pod zaštitom države. Specifičan je što je pri hramu 1519. godine osnovana prva štamparija u BiH, a druga na Balkanu, zahvaljujući Božidaru Goraždaninu.

Štamparija je snabdijevala crkve i manastire bogoslužbenim knjigama. Pod okriljem crkve štampane su u 16. vijeku tri knjige, a njihovi originalni primjerci i dijelovi čuvaju se u Veneciji, Dubrovniku, Trgovištu, Beogradu i Sankt Petersburgu.