Komentari (8)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Rec je o Milutinu Milankovicu, Srbinu, rodjenom u Dalju, tada Austrougarska, danas Hrvatska. Bavio se prirodnim naukama, najvise gradjevinarstvom, ali i geologijom, astronomijom itd. Njegov je kalendar najprecizniji, bolji i od Julijanskog i Gregorijanskog i jeste bio deklarativno prihvacen na Vazneseljenskom Saboru u Carigradu 1923, ali isti nije nigde zaziveo pa ni u zemljama koje vi spominjete. Rumunska i Bugarska Pravoslavna crkva su u medjuvremenu prihvatile Gregorijanski, a Grcka ima neki cudan, kombinovani kalendar. Julijanskog kalendara se drze jos Ruska, Srpska, Jerusalimska i cini mi se Jermenska Pravoslavna crkva.
Tacno, slavimo ga po Julijanskom kalendaru,od Julija cezara. Ironicno je to sto je pocetkom dvadestog veka \"srpski\" astronom predlozio promenu kalendara koji su prihvatile grcka,rumunska i cini mi se bugarska pravoslavna crkva. Dok jermenska srpska i ruska to odbacuju i nastavljaju po kalendaru \"pagana\". Bez ljutnje ali je ironicno da predlog \"srbina\" prihvataju druge crkve dok SPC ga odbacuje. Nase inatstvo. Opsirnije mozete naci na gogle.
jest jest u pravu je hogar, stvarno se brukate
X-com Vaskrs 19 aprila vjernici koji ga slave , slave ga po starom julijanskom kalendaru, a ne po gregorijanskom. Ispravite to.
SVIM PRAVOSLAVCIMA, ISKRENIM I DOBRONAMJERNIM VJERNICIMA NAŠE LIJEPE BOSNE I HERCEGOVINE ČESTITAM VASKRS, I NEKA GA JOŠ MNOGO STOTINA GODINA SLOBODNO SLAVE U NJIHOVOJ OTADŽBINI - BOSNI I HERCEGOVINI. BOSNA I HERCEGOVINA JEDINA NUDI POTPUNU SLOBODU VJEROISPOVIJESTI I PUNU RAVNOPRAVNOST SVIH VJERA KOJE POSTOJE.
Hristos vaskrse
@cccc Pitaj prananu i pradedu odkud, oni bi ti znali reci jer su i sami svojevremeno slavili !
Cuj crveno jaje - cuvarkuca, ovo gore od Milana tarota. Gdje je RAK da ove ukine?