Sumnja na krivično djelo
96

Tužilaštvo BiH odobrilo FUP-u da ispita ambasadora Vujića otkud mu navodi o terorizmu u BiH

N. V.
Bojan Vujić prilikom predaje akreditivnih pisama u Ženevi (Foto: MVP BiH)
Bojan Vujić prilikom predaje akreditivnih pisama u Ženevi (Foto: MVP BiH)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dalo je nalog Federalnoj upravi policije da sasluša ambasadora Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojana Vujića, koji je u svom izlaganju tvrdio da je BiH "najopasniji izvor terorizma u Evropi", saznaje Klix.ba.
Federalna uprava policije dostavila je ranije Tužilaštvu Bosne i Hercegovine informaciju i službenu zabilješku, a kojim je tražena saglasnost da ispita ambasadora Vujića odakle mu navodi o tome da je Bosna i Hercegovina najopasniji izvor terorizma u Evropi.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova – Federalno ministarstvo unutarnjih poslova ne raspolaže informacijama koje mogu potvrditi istinitost navode ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića koje negativno utječu na ugled Bosne i Hercegovine i kredbilitet službi sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou", navodi se u službenoj zabilješci.

FUP je naveo također da posebno pažnju skreće na dijelove izjave ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića o tome da je "većina ovih opasnih pojedinaca odgajana u muslimanskim šerijatskim enklavama u Bosni i Hercegovini", "radikalnim islamističkim elementima", "sprečavanje islamističke politike u zemlji" te da je "potrebno, prije svega, biti oprezan prema određenim bošnjačkim učenjacima, klericima i političarima koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu, iako njihova privrženost, trenutni odnosi i pisanje pokazuju privrženost radikalnoj islamističkoj ideologiji".

U skladu s tim, u službenoj zabilješci FUP-a se navodi: "Na naprijed navedeno skrećem pažnju kako bi se utvrdilo da li u izjavama ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića postoje i elementi počinjenja krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti".

Nakon što je ambasador BiH pri UN-u u Ženevi iznio šokantne tvrdnje o navodnom terorizmu u BiH, mnogi političari su pozvali na njegovu ostavku, međutim povlaćenje diplomata je prilično komplikovan proces u koji zvaničnici uglavnom ne ulaze.

Šta više, unaprijed jedni drugima odobravaju nepodobne ambasadore, kao što je Milan Tegeltija, kojem je odobreno da bude konzul u Rijeci. Razlog za takve ustupke se može pronaći u činjenici da nijedan ambasador ne bi bio imenovan ukoliko bi neko pokušao povući ili blokirati imenovanje samo jednog od njih.