Vijeće ministara BiH
1

Utvrđen Prijedlog osnova za izgradnju mosta preko Drine

SRNA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine i izgradnji graničnih prelaza na lokaciji Bačevci - Fakovići.

Zaključivanjem ovog sporazuma bile bi regulisane osnove saradnje i zajedničke izgradnje mosta preko rijeke Drine na lokaciji Bačevci (Bajina Bašta) - Fakovići (Bratunac), kao i koordinacija i usklađivanje priprema za izgradnju priključnih graničnih dionica, uključujući i izgradnju graničnih prelaza.

Planirano je usklađivanje dinamike izgradnje mosta, graničnog prelaza i funkcionalnog dijela graničnih dionica, a konkretne aktivnosti i rokovi za realizaciju bit će predmet pregovaranja dvije delegacije.

Finansijska sredstva za izgradnju mosta obezbijedit će Srbija, dok je obaveza BiH da obezbijedi sredstva za izgradnju pristupnih saobraćajnica i graničnog prelaza sa pratećom infrastrukturom.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog amandmana na Sporazum o izmjenama i dopunama Ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke - Projekat za puteve (Sarajevska zaobilaznica).

Ovim amandmanom se do 20. marta 2013. godine produžava rok za korištenje preostalih 13,5 miliona eura kredita Evropske investicione banke, mijenja plan otplate i utvrđuje novi procijenjeni rok završetka projekta - 31. decembar 2015. godine.

Evropska investiciona banka je, prema ugovoru koji je 2000. godine zaključen sa BiH, za finansiranje Projekta za puteve BiH (Sarajevska zaobilaznica) namijenila kreditna sredstva od ukupno 60 miliona eura, saopšteno je iz Vijeće ministara BiH. 
Prijedlog će biti upućen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora Nikola Špirić.

Na sjednici je usvojena i Informacija Ministarstva finansija i trezora o stvorenim obavezama BiH po osnovu garancija.

U Informaciji se navodi da je Ministarstvo finansija i trezora BiH u dosadašnjem periodu realizovalo, odnosno realizuje, pet garancija - četiri sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i jednu sa Izvozno-uvoznom bankom Mađarske.

Ukupna vrijednost ovih garancija je 235.800.000 eura, bez pripadajućih troškova. Od tog iznosa izdate su tri garancije, odnosno ugovori o garanciji i zajmu su stupili na snagu i njihova vrijednost je 60.800.000 eura. Ostale dvije garancije su u postupku odobravanja i izdavanja, a njihova vrijednost je 175.000.000 eura.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o imenovanju odgovornog lica za akreditovanje, kojom se ministar finansija i trezora Nikola Špirić imenuje na funkciju odgovornog lica za akreditovanje u decentralizovanom sistemu upravljanja Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA).