BiH
0

U junu 2013. početak izgradnje mosta na Savi kod B. Gradiške

FENA
Moguće je da izgradnja mosta na Savi kod Bosanske Gradiške, koji bi trebalo da spaja autoput Banja Luka – B. Gradiška u RS-u, odnosno BiH i autoput Zagreb - Beograd u Hrvatskoj, počne do kraja juna naredne godine, najavljeno je danas nakon prvog sastanka predstavnika operativnih tijela za provođenje Sporazuma o izgradnji ovog mosta.

Pomoćnik ministra u resoru komunikacija i transporta BiH Izet Bajrambašić ističe da je optimist i da su od hrvatskih kolega dobili uvjeravanje o izradi glavnog projekta, a iz preduzeća "Autoputevi RS-a" detalje o dinamici koja je potrebna da se dobiju sve saglasnosti nadležnih ministarstava ekologije i prostornog uređenja.

  • Moguće je i da ćemo građevinsku dozvolu dobiti do kraja godine, a to nam daje mogućnosti za raspisivanje tendera što bi se moglo dogoditi također do kraja godine, s obzirom na to da bh.strana ima osiguranih 50 posto sredstava za izgradnju tog mosta, a očekuje se samo formalna odluka Vijeća ministara BiH, kazao je Bajrambašić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On je podsjetio da je prije nekoliko dana stupio na snagu sporazum između Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške i priključnih graničnih dionica međudržavnog puta, te da je već danas održan i prvi sastanak nadležnih predstavnika BiH, RS-a i Hrvatske.

Direktor Sektora za studije i prejektiranje Hrvatskog centra Vlado Gostimir potvrdio je da je hrvatska strana pristupila projektiranju mosta, a krajem ovog mjeseca očekuju da glavni projekt bude gotov.

  • Najkasnije naredne sedmice nadležni predstavnici će definirati i neke tehničke detalje, a nakon što se dođe do glavnog projekta kreće se u proceduru dobijanja građevinske dozvole, kazao je Gostimir i naglasio da Hrvatska također ima osiguran novac za ove projekte, a sama gradnja mosta finansirat će se u iznosu 50 posto RS, odnosno BiH i 50 posto Hrvatska.

Istakao je da hrvatski nadležni predstavnici za izgradnju graničnih prijelaza planiraju izgradnju novog graničnog prijelaza na hrvatskoj strani, tri kilometra uzvodno, kao i da će se dovršiti autocesta do čvora Okučani.

Direktor Javnog preduzeća "Autoputevi RS" Dušan Topić izrazio je zadovoljstvo što je počela priprema realizacije ovog projekta te istaknuo da je sada potrebno čitav proces ubrzati.

On je naglasio da je RS osigurala novac potreban za gradnju mosta, a koji mora ona uzdvojiti, kao i da je potrebno pribaviti sve neophodne saglasnosti nakon kompletiranja glavnog projekta.

Predračunska vrijednost pokazuje da bi izgradnja mosta i pristupnih saobraćajnica ukupno trebalo da iznosi oko 50 miliona eura.

Nakon prvog sastanka predstavnika operativnih tijela za provođenje Sporazuma o izgradnji mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške održanom u Banjoj Luci rečeno je da će i bh.strana graditi svoj novi granični prijelaz u Bosanskoj Gradišci.