BiH
0

Sve spremno za izgradnju mosta na Savi kod Bosanske Gradiške

FENA
Nakon današnjeg sastanka operativnih tijela za provođenje Sporazuma o izgradnji mosta preko Save u Bosanskoj Gradišci sudionici su ustvrdili kako je sve spremno za realizaciju ovog sporazuma.

Projektna dokumentacija za izgradnju mosta na Savi u Bosanskoj Gradišci, koji spaja BiH i Republiku Hrvatsku, biće gotova do kraja ovog mjeseca, saopćio je Vladimir Gostimir, izvršni direktor Hrvatskih cesta.

"Na ovaj način steći će se uvjeti za podnošenje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole i objavljivanje tendera za izbor izvođača radova do kraja godine", kazao je pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH Izet Bajrambašić.

Bajrambašić je, uz podsjećanje da je Sporazum potpisan 27. maja, izrazio uvjerenje da će građevinski radovi početi polovinom 2013. Izgradnja mosta koštat će 50 miliona eura, što uključuje i prilazne ceste. Izgradnju će finansirati u jednakim omjerima RS i Hrvatska.

Hrvatska će, iz svojih sredstava, financirati izgradnju i 9,5 kilometara autoputa koji bi novi most spojio s autocestom na Koridoru 10 u toj državi.

Direktor Autoputeva RS Dušan Topić, najavio je da je na današnjem sastanku razgovarano i o izgradnji novih graničnih prijelaza s obje strane Save koji bi trebali biti u funkciji prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.