{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Data saglasnost za otvaranje konzulata Srbije u Mostaru

F
29.2.2012. u 17:29
0
5
Data saglasnost za otvaranje konzulata Srbije u Mostaru
0
Data saglasnost za otvaranje konzulata Srbije u Mostaru
Predsjedništvo BiH (Foto: Arhiv)
Predsjedništvo BiH je na današnjoj redovnoj sjednici donijelo Odluku o davanju saglasnosti za otvaranje generalnog konzulata Republike Srbije u Mostaru.
Generalni konzulat Republike Srbije, sa sjedištem u Mostaru, u okviru svog jurisdikcionog područja obuhvatit će Hercegovačko-neretvanski kanton sa sjedištem u Mostaru, Zapadnohercegovački sa sjedištem u Širokom Brijegu, Kanton 10 sa sjedištem u Livnu i Unsko-sanski sa sjedištem u Bihaću.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o održavanju NATO Summita u Čikagu u maju 2012. te donijelo Zaključak da na tom summitu učestvuje na najvišem nivou.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju poziva predsjednice Federativne Republike Brazil, upućeno predsjedavajućem Predsjedništva BiH za učešće nakonferenciji UN-a o održivom razvoju "Rio+20" koji će biti održan u Rio de Žaneiru, 20-22. juna 2012.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o implementaciji Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, Aneks 1B, član IV, Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i radu Subregionalne konsultativne komisije u 2011.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da, u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH, pokrene neophodne aktivnosti s ciljem preuzimanja odgovornosti za implementaciju Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da dostavi tekst pozivnog pisma koje će Predsjedništvo BiH uputiti španskom kralju Juanu Carlosu I da posjeti BiH 29. marta 2012.

Donesena je i Odluka o promjeni potpisnika Sporazuma između BiH i Republike Srbije o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama, Odluka o prihvatanju Amandmana 1. na Posebni ugovor o finansiranju između BiH i KfW za Kreditni jemstveni fond III (CGF III) za promoviranje mikro, malih i srednjih preduzeća i Odluka o prihvatanju izmjena u tekstu Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Francuske, koji se odnosi na mobilnost mladih.

Usvojen je i Izvještaj Ministarstva pravde BiH o radu Komisije za pomilovanje za period januar-decembar 2011. Predsjedništvo BiH će, u skladu sa Zakonom BiH o pomilovanju, obavijestiti Parlamentarnu skupštinu BiH o usvojenom izvještaju.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o promjeni potpisnika Aranžmana između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Koreje o pozajmici Fonda za ekonomski razvoj i saradnju za fazu III projekta modernizacije bolnica.

Na sjednici su donesene i odluke o ratifikaciji Zajedničke konvencije o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i sigurnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada, o ratifikaciji Sporazuma između BiH i Irske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak i poreze na dobit od imovine te o ratifikaciji Ugovora između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije o rješavanju duga Republike Albanije i namirivanja iznosa na računima po osnovu robne razmjene između Republike Albanije i bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Donesena je i Odluka o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju između KfW, Frankfurt na Majni, Njemačka (KfW), Vlade Švicarske Konfederacije, koju predstavlja Državni sekretarijat za ekonomske odnose (SECO), i Vijeća ministara BiH o 900.000 eura za pružanje stručnih usluga primaocu za pripremu programa 2 Vodosnabdijevanje i upravljanje otpadnim vodama u BiH II (Tuzla, Zenica, Travnik), koji se finansira posebnim sredstvima Vlade Republike Njemačke i sredstvima Vlade Švicarske.

Predsjedništvo BiH je donijelo i odluke o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije u vezi s višekorisničkim programom za Tempus u sklopu IPA komponente pomoć u tranziciji i izgradnji institucija za 2010. o ratifikaciji Sporazuma o grantu u sklopu Državnog programa IPA 2009 za BiH - Infrastruktura za vodu i otpadne vode između Evropske investicione banke i BiH te o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke.

Članovi Predsjedništva BiH donijeli su i odluke o ratifikaciji Ugovora o finansiranju između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke - Projekt bolnice Republike Srpske/A, o ratifikaciji Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni i BiH i Republike Srpske i MHS "ERS" Trebinje ZP "Elektro Doboj" a.d. Doboj za iznos od 50.000.000 eura – Hidroelektrana Cijevna III.

Donesene su i odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa, o ratifikaciji Dodatka broj 1 Finansijskom sporazumu koji se odnosi na Nacionalni program za BiH - Dio I na osnovu IPA-e: pomoć u tranziciji i jačanju institucija za 2008. te o ratifikaciji Dodatka broj 2 Sporazumu o finansiranju u vezi s nacionalnim programom za BiH - Dio II u okviru IPA komponente - pomoć u tranziciji i izgradnji institucija za 2008.

Predsjedništvo je odlučilo i o ratifikaciji Dodatnog sporazuma o finansiranju na Sporazum o finansiranju i projektu od 12. oktobra 2009. između KfW-a Frankfurt na Majni i BiH kao i Republike Srpske i Grada Banje Luke za iznos do 980.000 eura - Projekt: Gradski sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Gradu Banjoj Luci.

Predsjedništvo BiH je donijelo i Odluku o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste E-66.

Donesena je i Odluka o ratifikaciji Sporazuma između FIFA-e (Fédérationj Internationale de Football Association) i UEFA-e (Union des Association Europénnes de Football) i Vijeća ministara BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH i Fudbalskog saveza BiH u vezi s Projektom o izgradnji centra za obuku u fudbalu Fudbalskog saveza BiH u Zenici.

Projekt bi trebali zajedno finansirati FIFA i UEFA.

Donesene su i odluke o ratifikaciji Međunarodne konvencije o harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe, o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji južnih graničnih dionica autoceste na koridoru Vc, o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni i BiH i Republike Srpske i MHS "ERS" Trebinje ZP "Elektro Doboj" a.d. Doboj za iznos od 5.390.000 eura -Hidroelektrana Cijevna III, saopćeno je iz Pres službe Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: