BiH
0

Vijeće ministara utvrdilo Prijedlog sporazuma od 122 miliona eura

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije od 122.874.267 eura u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA).

Kako je saopšteno iz Vijeća ministara BiH, ovaj sporazum se odnosi na nacionalni program saradnje za 2011. godinu.

Od ukupnog iznosa, oko 91.280.000 evra ili 74,90 odsto bit će obezbijeđeno iz IPA, a ostatak iz budžeta institucija BiH, nižih nivoa vlasti, međunarodnih finansijskih i nefinansijskih institucija, te korisnika grantova.

Pojedinačni ugovori i sporazumi za provođenje ovog sporazuma bit će zaključeni najkasnije tri godine od datuma zaključivanja Sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije.

Sredstva su namijenjena projektima u oblastima reforme javne administracije, pravosuđa i unutarnjih poslova, razvoja privatnog sektora, transporta, životne sredine i klimatskih promjena, socijalnog razvoja i evropskog naslijeđa.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o IPA grantu Evropske komisije - Drugi projekat upravljanja čvrstim otpadom: Mostar i Banja Luka, između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ulozi administratora Evropske komisije za Trast fond predpristupnog instrumenta EU, sa prijedlogom osnova.

Iznos granta je 5.199.142 eura, od čega je Federaciji alocirano 2.345.142, a Republici Srpskoj 2.854.000 eura.

Cilj projekta je poboljšanje upravljanja čvrstim otpadom u regijama Banja Luka i Mostar, čime se unapređuju zdravlje stanovnika i zaštita životne sredine od negativnog uticaja otpada.