BiH
4

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH podržala principe dopuna Krivičnog zakona

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdili su danas na sjednici usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH te sa četiri glasa 'za' i tri suzdržana glasa prihvatili principe Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH koje je predložio dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDPBiH).

Bećirović je danas kazao da je dopunu zakona potrebno napraviti da bi se uredilo strožije kažnjavanje počinilaca krivičnog djela koji koriste stanje prirodne nesreće da bi činili krivična djela i na taj način pribaviti protupravnu imovinsku korist.

"S obzirom na to da su BiH sredinom maja zahvatile katastrofalne poplave u kojima su izgubljeni ljudski životi i napravljena je velika materijalna šteta predložio sam donošenje zakona u hitnoj proceduri, ali Predstavnički dom se opredijelio na redovnu proceduru no smatram da nije kasno ni sada usvojiti ovaj zakon", pojasnio je Bećirović i naglasio da se ovo pitanje tiče oba entiteta te pozvao članove Komisije da podrže zakon.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije -SDA) naglasio je da su motivi koji su vodili Bećirovića da predloži ove dopune zakona plemeniti jer osim što je zabranjeno, trgovanje humanitarnom robom je i neljudski te je podržao principe zakona i predložio da se u amandmanskoj fazi naprave neke izmjene koje će poboljšati tekst zakona kada su u pitanju krivične odredbe.

Suzdržani su bili Lazar Prodanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD), Božo Ljubić (nezavisni poslanik) i Petar Kunić (Demokratski narodni savez -DNS).

Prodanović je kazao da je ovo složena problematika i smatra da je mala šansa da će zakon proći sve procedure te dodaje da bi entiteti trebali regulirati ovu materiju i dodaje da je za donošenje ovog zakon potreban stav Ministarstva pravde BiH.

Ljubić je stava da materija koja se mijenja treba detaljniju analizu, te smatra da bi trebalo sačekati stav Vijeća ministara BiH ukoliko Vijeće ministara BiH ne predlaže ove dopune Krivičnog zakona BiH.

Usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH utvrđena je i kada je u pitanju Prijedlog zakona o proceduri glasanja državljana drugih država na teritoriji Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a jednoglasno su podržani i principi prijedloga ovog zakona.

Prijedlogom zakona regulira se ostvarivanje biračkog prava državljana drugih država koji trajno ili privremeno borave u BiH kada glasuju na izborima ili referendumu koji se provodi na biračkim mjestima te države u BiH, kao i uvjeti, način i postupak u vezi s glasanjem.

Temeljni princip za ostvarivanje biračkog prava državljana drugih država u BiH je reciprocitet za državljane BiH kada glasuju na teritoriju te druge države.

Usvojen je i Izvještaj o Konferenciji "Provođenje odluka ustavnih sudova u BiH i međuinstitucionalna saradnja u procesu provođenja tih odluka" u organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH, a Džaferović smatra da će se ovim pitanjem baviti naredni saziv Komisije.

Razmatranje dopisa Centralne izborne komisije BiH odgođeno je za narednu sjednicu da bi se na sjednicu pozvali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i CIK-a, a dopis se odnosi na pitanje donošenja određenih izmjena kada je u pitanju Zakon o finansiranju političkih stranaka u BiH.