BiH
2

Predstavnički dom Parlamenta BiH: Nisu podržane izmjene zakona o PDV-u

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas nije podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim se predviđa produžetak roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a za 20 dana.

Predlagač zakona Niko Lozančić iz HDZ-a BiH rekao je da bi se ovim pomogao realni sektor u BiH. Na predloženo zakonsko rješenje negativno mišljenje dao je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Saša Bursać iz SNSD-a istakao je tokom rasprave da je predloženi zakon dobra i zdrava inicijativa kojoj treba dati podršku i koja predstavlja pomoć realnom sektoru, ali da treba da je pogleda i Fiskalni savjet BiH.

Poslanik SDP-a Ante Domazet rekao je tokom rasprave da SDP neće podržati ovaj zakon, jer bi njegovo usvajanje moglo značiti ulazak u nejasnu i neizvjesnu finansijsku situaciju, u vremenu poslije poplava.

Predstavnički dom usvojio je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore u Mostaru, a predložio ga Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime je ovaj zakonski prijedlog odbijen.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kojim se na jedinstven način regulišu pitanja koja se odnose na ocjenjivanje svih nosilaca pravosudnih institucija u BiH.

Dušanka Majkić iz SNSD-a rekla je tokom rasprave da ovaj zakon predstavlja prelazno rješenje koje ne rješava sam način rada Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i da predstavlja kozmetičke promjene koje ova stranka neće podržati.

Nisu podržani ni principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, koji definiše poštovanje opštih načela u vođenju upravnog postupka i s tim u vezi poštovanje rokova.

Predstavnički dom usvojio je Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2013. godinu.

Predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda ocijenio je tokom rasprave da je najveći neuspjeh vlasti BiH u prošloj godini bio nepostizanje konsensuza o Mehanizmu koordinacije prema EU koji se mogao koristiti i u druge svrhe, kao što je koordinacija nakon majskih poplava.

Predstavnički dom prihvatio je novi rok da do naredne sjednice Doma nadležna parlamentarna komisija dostavi mišljenje o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, kojim se u okviru institucije ombudsmana BiH uspostavlja Odjeljenje za prevenciju i zaštitu od torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka u BiH.