BiH
3

Ustavnopravna komisija Doma naroda PS BiH podržala izmjene Krivičnog zakona BiH

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je na današnjoj sjednici ustavni osnov i usklađenost sa ustavnopravnim sistemom BiH, te podržala principe prijedloga izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, javlja Anadolija. 

Pozitivan izvještaj Ustavnopravne komisije preduvjet je da se izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH pojave na razmatranju i izjašnjavanju u prvom čitanju pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Njegove izmjene bile su predložene po skraćenom postupku, ali je većinom glasova u Klubu srpskog naroda to odbijeno. Kako usvajanje akta ne bi bilo potpuno blokirano, jer bi trebalo izvršiti usaglašavanje na Kolegiju, koji ne može da se sastane zbog bolesti jednog člana - Sulejmana Tihića iz SDA, protiv skraćene procedure glasali su i delegati iz Kluba bošnjačkog naroda. 

Tako su odlukom većine delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 6. juna, izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH iz skraćene vraćene u redovnu proceduru. 

Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) Vijeća Evrope vlastima Bosne i Hercegovine ostavio je rok do 7. juna da svoju legislativu uskladi sa evropskim zakonodavstvom, ali je do tada samo usvojen zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ali ne i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kao pratećeg akta.  

Iz Kluba srpskog naroda su ranije najavili kako ni u redovnoj proceduri neće prihvatiti prijedlog izmjene i dopuna Krivičnog zakona BiH bez amandmana koje su na njih dostavili ministarstva unutrašnjih poslova i pravde bosanskohercegovačkog entiteta RS.  

Da bi uslijedila amandmanska faza nužno je da Dom naroda PS BiH usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakoan BiH.